Странке спремне да закопају ратне сјекире

Горан Маунага
Странке спремне да закопају ратне сјекире

Бањалука - Излазак из дубоког сукоба између владајућег и опозиционог блока у Српској наговијештен је у недјељу послије састанка лидера шест најјачих странака, којима је домаћин био предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић.

Предсједници СНСД-а Милорад Додик, ДНС-а Марко Павић, СП-а Петар Ђокић који предводе владајућу коалицију и опозициони лидери СДС-а Вукота Говедарица, ПДП-а Бранислав Бореновић и НДП-а Драган Чавић договорили су се на састанку код Чубриловића о формирању комисије, чији ће задатак бити да ради на усаглашавању ставова шефова свих политичких странака, утврђивању координације и заједничких принципа дјеловања када је ријеч о најкрупнијим питањима која се тичу интереса Српске. Представници опозиције предложили су текст споразума за који очекују да ће бити усаглашен и заједнички потврђен прије сљедећег засједања Народне скупштине, јер су сагласни у оцјени да је неопходно нормализовати односе.

Чубриловић је послије састанка рекао да су циљеви позиције и опозиције исти када је у питању Српска и биће тражена рјешења која ће бити прилагођена потребама грађана.

- Разговарали смо о томе да створимо услове за нормално функционисање свих нивоа власти. У наредних неколико дана биће формирана комисија с циљем усаглашавања ставова лидера политичких странака. Она ће радити на споразуму о принципима политичког дјеловања и координације. Чиниће је представници владајућих и опозиционих парламентарних партија и радиће на рјешавању актуелних проблема и побољшања односа међу политичким партијама у Српској. Разговарали смо и о приједлозима опозиције у споразуму. Односе се на формирање етичког комитета, доношење закона о испитивању поријекла имовине, увођење привремене управе у Радио-телевизију РС и Новинску агенцију РС. То ће бити и теме заједничке комисије - рекао је Чубриловић и додао да је разговор прошао у позитивној атмосфери.

Једна од тема била су и посљедња дешавања на сједницама Народне скупштине током којих је опозиција посезала и за физичком блокадом рада.

- Надам се да се такве ствари убудуће неће дешавати. Народна скупштина је једини парламент који несметано функционише у БиХ - рекао је Чубриловић.

Додик је истакао да су разговарали прије свега о Народној скупштини и истакао да је владајућа коалиција заинтересована да буде направљен позитиван амбијент.

- СНСД не види ниједан проблем у раду Народне скупштине, јер она функционише, ради и поштује своја правила - истакао је Додик.

Он је одбацио примједбе опозиције на рад РТРС-а и истакао да су неприхватљиве мјере које су предложили.

- Јавни сервис ради уредно свој посао. Постоје регулатори који прате рад медија и они немају примједби - каже Додик.

Лидери опозиције су истакли да очекују да буде постигнут споразум са владајућом коалицијом о успостављању нормалне комуникације и престанку говора мржње. Говедарица је рекао да је РС и Народној скупштини потребан демократски амбијент у којем ће бити поштовани Устав и закони.

- Постоје одређени закони које Српска треба да разматра не у хитној, већ у процедури која ће донијети квалитет и неће имати предизборни карактер. То су закони о испитивању поријекла имовине и утврђивању сукоба интереса у органима власти - рекао је Говедарица.

Он је демантовао тврдње да је предсједник Србије Александар Вучић вршио притисак на њега да СДС напусти власт на нивоу БиХ.

- Једино што је тачно јесте да смо Вучић и ја разговарали - рекао је Говедарица и поновио да позив власти РС представницима Српске да напусте институције БиХ због ратнохушкачких изјава предсједника СДА Бакира Изетбеговића није паметна и одговорна политика.

Бореновић је рекао да је разговарано о потреби нормализације односа у Српској и враћању рада Народне скупштине у нормалне оквире.

- Предложили смо и формирање координационог тијела које би се звало савјет РС. Сви приједлози опозиције су добри и спремни смо да буду дефинисани и кроз споразум - рекао је Бореновић.

Чавић је изјавио да нису ни очекивали да све буде договорено већ на овом састанку.

- Предложили смо одређена рјешења, да се успостави потпуна координација између различитих нивоа власти, да се не дешавају спекулације у медијима. Говорили смо и о одређеним законодавним иницијативама. Немамо исте погледе о многим темама, али имамо вољу да дођемо до споразума који ће дефинисати односе о одређеним питањима.

Битан је разговор о свакој теми - рекао је Чавић и додао да ће НДП одмах предложити своје људе који ће учествовати у креирању споразума.

Павић и Ђокић послије састанка нису давали изјаве.

Припремни састанци

Недељко Чубриловић је у протеклих десет дана одржао појединачне састанке са лидерима свих партија с циљем да иницира њихов састанак.

Захвалио им је што су уважили његов позив на разговор и настојање да превазиђу негативна дешавања у Народној скупштини чији је узрок, како је навео, унутар односа политичких партија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана