Stranke otvaraju karte s imenima kandidata

Vedrana Kulaga
Stranke otvaraju karte s imenima kandidata

Banjaluka - Vladajuća koalicija u RS, koju čine SNSD, DNS i SP, otvoriće ove sedmice pregovore o predstojećim opštim izborima, a akcenat će biti na dogovoru o kandidatima koji će ići u trku za ključne pozicije u RS i na nivou BiH.

Vodeće političke partije u RS zacrtale su izborne ciljeve za ovu godinu, a u razgovore ulaze optimistični da će uspjeti da se dogovore o predizbornoj i postizbornoj koalicionoj saradnji, iako sa sve tri strane poručuju da imaju svoje adute za ključne pozicije.

Za sada je jedino zvanično potvrđeno da aktuelni predsjednik Srpske i SNSD-a Milorad Dodik ide u trku za mjesto člana Predsjedništva iz RS, gdje će se za tu poziciju boriti sa počasnim predsjednikom PDP-a Mladenom Ivanićem koji će pokušati da osvoji novi četvorogodišnji mandat na toj funkciji.

U političkim kuloarima se tokom proteklih dana, naročito od kada je odlučeno da će lider SDS-a Vukota Govedarica biti kandidat opozicionog bloka za predsjednika Republike, spekuliše ko će biti kandidat vladajuće koalicije za tu poziciju. Kao mogući kandidati pominju se premijerka Srpske Željka Cvijanović, funkcioner SNSD-a Sredoje Nović te Siniša Karan koji je generalni sekretar u Službi predsjednika RS, ali iz stranke ističu da razgovore o tome te drugim temama u vezi sa izborima tek otvaraju.

Dodik je u subotu ponovio da će SNSD imati svog kandidata za predsjednika RS na izborima, te da je o tome potrebno usaglašavanje sa koalicionim partnerima.

U drugoj polovini sedmice bi, kaže, trebalo da bude održan sastanak sa koalicionim partnerima nakon što se predsjednik SP-a Petar Đokić vrati sa službenog puta iz Kine.

- Mislim da smo svi rano krenuli u tu vrstu priče. Mi želimo u okviru patriotskog bloka, koji će okupiti sve političke partije koje to žele i koje se bore za RS naspram bosanskog bloka koji čine SDS, PDP i NDP, voditi politiku dogovora o zajedničkom kandidatu - rekao je Dodik.

Dodao je da će većina tih partija na nivou RS imati svoje posebne liste, ali da pokušavaju za Predstavnički dom Parlamenta BiH da se dogovore o jednoj listi.

- To je lista koja može da obezbijedi deset poslaničkih mandata i da sa stanovišta odlučivanja u BiH ne budemo zavisni od volje Sarajeva nego da imamo autentičnu volju - poručio je Dodik i dodao da je cilj apsolutna pobjeda.

DNS je nedavno usvojio platformu za izbore koja predviđa jednu od dvije pojedinačne funkcije, osvajanje više od 100.000 glasova i više od 12 poslanika u parlamentu RS.

- Sa tom platformom idemo da razgovaramo sa koalicionim partnerima. Nadam se da će do kraja marta pregovori biti završeni - rekao je predsjednik DNS-a Marko Pavić.

Komentarišući navode da bi članstvo DNS-a voljelo da on bude kandidat, Pavić je rekao da ne bi bilo dobro kada predsjednik ne bi imao takvu podršku svog članstva.

Predsjednik Izvršnog odbora SP-a Slobodan Protić kaže da ovosedmični razgovori predstavljaju tek početak i da ne vjeruje da će sve biti posloženo na tom prvom sastanku.

- Početni razgovori treba da budu ove sedmice. Optimisti smo se što se tiče zajedničkog nastupa na izborima, a u kojoj će to verziji biti i koja će partija dati kandidate za ključne pozicije, to je sada stvar pregovora. Te pozicije jesu ključne, a ima i drugih koje su važne i o kojima se pregovara - kazao je Protić i dodao da i socijalisti imaju svoje kandidate te da žele više od 100.000 glasova na predstojećim izborima.

Opšti izbori u BiH trebalo bi da budu održani početkom oktobra, a birači će birati predsjednika i potpredsjednike RS, poslanike u RS, FBiH i na nivou BiH te nova tri člana Predsjedništva BiH.

Stevandić: Podrška Dodiku

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je da će ta stranka na izborima podržati Milorada Dodika za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Stevandić je rekao da je Dodik autentični predstavnik RS koga kandiduju faktori koji vode politiku iz Srpske, dok je njegov protivkandidat iz Saveza za promjene "autentični kandidat političkog Sarajeva i međunarodne zajednice".

Govoreći o očekivanjima stranke na izborima, rekao je da su ona sve veća i dodao da slijede velika okupljanja u gradovima RS da bi ispitali raspoloženje naroda i tome prilagodili svoju politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana