Stranke nestale sa scene poslije izbora

Vedrana Kulaga
Stranke nestale sa scene poslije izbora

BANjALUKA - Većina manjih stranaka, koje su u predizbornoj kampanji za opšte izbore bile veoma aktivne, potpuno su nestale sa političke scene nakon što je spuštena izborna zavjesa.

Njihovi kandidati nisu uspjeli da ostvare značajnije rezultate, niti su se stranke domogle parlamenata. Za razliku od svakodnevnih aktivnosti na terenu i saopštenja za javnost, nakon izbornog neuspjeha potpuno su se povukle sa scene prepuštajući sav politički i medijski prostor velikim strankama.

U strankama, međutim, kažu da, uprkos tankim rezultatima, nisu odustali od svojih ideja i da aktivno rade na širenju stranačke infrastrukture. Rezultate rada iza scene dio pomenutih stranaka očekuje na prvim lokalnim izborima za načelnika i odbornike u novoosnovanoj opštini Stanari zakazanim za 1. februar iduće godine. Drugi će novu šansu čekati na redovnim lokalnim izborima 2016. godine.

Među partijama koje su imale aktivnu predizbornu kampanju, a kojima se potom izgubio trag u javnosti, su prošle godine formirana Stranka pravedne političke (SPP) i Partija ekonomske i socijalne pravde (PESP), koju je takođe lani osnovao bivši potpredsjednik RS Emil Vlajki, te Komunistička partija i Prva stranka. Svoje mjesto na političkoj pozornici tražili su i predstavnici Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca, Srpske alternative, Saveza za novu politiku i Srpske napredne stranke - izvorna, koji su se pred početak kampanje udružili u koaliciju Borci za novu politiku. Iako udruženi, u trci za parlament RS osvojili su tek 3.385 glasova, što nije bilo dovoljno ni za jedan mandat. ...

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana