Странке из Српске треба да формирају коалицију на нивоу БиХ

ATV
Странке из Српске треба да формирају коалицију на нивоу БиХ

Формирати чврсту коалицију за Републику Српску и заједно учествовати у власти на нивоу БиХ - то је данашњи приједлог Савеза независних социјалдемократа уз позив на јединство свих српских странака како би се спријечили напади на Републику Српску.

Све то у складу са закључцима који су усвојени на недавно одржаном заједничком састанку у Бањалуци, гдје је Милорад Додик окупио лидере парламентарних странака. Прије свега, то се односи на најаву СДА да ће упутити захтјев за укидање имена Републике Српске.

“Извршни комитет СНСД-а позива све све парламентарне политичке странке из Републике Српске на нивоу БиХ да се ујединимо на принципу основних националних интереса и јединствено одбацимо и осудимо нападе СДА на Републику Српску,” рекао је Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а.

Опозиционари кажу да је Република Српска на првом мјесту па ће, увјеравају, подржати све што је у њеном интересу. У СДС-у су спремни да разговарају о таквој идеји, али не би да прогнозирају како ће све, на крају, да буде. 

“Ми смо већ раније исказали нашу намјеру, имамо своју платформу и због грађана Републике Српске и због Републике Српске која треба да у Сарајеву и на државном нивоу да испољава једну максималну озбиљност у интересу народа. Ми смо спремни да разговарамо не прејудицирајући какви ће разговори бити,” рекао је Вукота Говедарица, предсједник СДС-а. 

“ПДП је јасан до сада, и у наредном периоду, увијек ћемо у интересу Републике Српске бранити на најбољи могући начин и ту је најмање потребно говорити о коалицији него о стратешком интересу Републике Српске у којем нико, без обзира да ли је опозиција или власт, не смије да буде себичан,” каже Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

За Уједињену Српску позив СНСД-а је дио плана који се већ спроводи. Одавно се залажу да све српске странке у Сарајеву наступају заједно, па је приједлог добродошао. Пројекат реперезентација Републике Српске у БИХ је пројекат УС и ми смо поносни ко год да га заговара и СНСД и дај Боже да га сутра заговарају и друге странке које су биле у Савезу за промјене, каже Ненад Стевандић. Поручује да је Република Српска једини функционални дио БиХ и да то треба пренијети и на Савјет министара, који би требало да формирају изборни побједници.

“У Савјету министара треба да партиципирамо као изборни побједници, јер смо дио изборне побједе Републике Српске, која, према нашој пројекцији, треба да буде снажна, уједињена и ослоњена на своје институције. Само такви ћемо бити спремни за све изазове. Такво јединство је адекватан одговор на иницијативе које долазе од СДА,” рекао је Ненад Стевандић, предсједник УС. 

Из СНСД-а долази и став да само неодговорне политике удаљавају БиХ од европског пута и свеукупног напретка. Наводе како разумију да су имплементација изборних резултата, избор нових органа власти и достављање одговора на Упитник Европске комисије, приоритети у процесу европских интеграција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана