Stranke dobile startne pozicije

Vedrana Kulaga
Stranke dobile startne pozicije

Sarajevo - Centralna izborna komisija (CIK) BiH utvrdila je juče redoslijed političkih partija, koalicija i nezavisnih kandidata na glasačkim listićima, koji će se naći pred biračima na izborima u oktobru.

Predsjednik CIK-a Stjepan Mikić kazao je da je žrebanje prvi put obavljeno elektronskim putem umjesto dosadašnjeg izvlačenja kuglica u kojima su se nalazile ceduljice sa nazivima prijavljenih za izbornu trku.

U žrebanju je učestvovalo 98 političkih subjekata, među kojima je bilo 50 političkih partija, 24 koalicije i 24 nezavisna kandidata. Za svaki politički subjekat žrijebom je izvučen broj koji je odredio njihov redoslijed na glasačkom listiću. Isti redoslijed biće na glasačkim listićima za sve nivoe vlasti za koje su stranke, koalicije i nezavisni kandidati prijavljeni.

Prva na glasačkom listiću naći će se koalicija "Zajedno za promjene" (SPP-SDU-DNZ). Kada su u pitanju najveće stranke u RS, žrijebom je određeno da opozicionom Savezu za promjene na glasačkom listiću pripada pozicija broj deset, SNSD-u za nivoe na kojima nastupaju samostalno 16. Socijalisti su za nivoe za koje su se kandidovali samostalno dobili poziciju 31, koalicija okupljena oko DNS-a 36, a koalicija SDS-PUP-SRS 43. PDP je samostalno na 45. mjestu, koalicija PDP-NDP na 64, a DNS na 67. SDS u trku za nivoe na kojima nastupa bez koalicionih partnera ulazi sa 82. pozicije, a koalicija SNSD-DNS-SP dobila je 98. poziciju.

Generalni sekretar DNS-a Dragutin Rodić izjavio je da je za ovu stranku važnija politika koju će predstaviti građanima od mjesta na kojem se nalaze na glasačkom listiću.

- Ako uradimo sve kako treba, biće nas veoma jednostavno naći na glasačkom listiću - rekao je Rodić.

Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović ocijenio je da  je ovoj stranci pripala zlatna sredina i da pozicija na listiću može olakšati biračima da nađu stranku kojoj žele da daju glas, ali i stvoriti prostor za pravljenje greške.

Opšti izbori za sve nivoe vlasti u BiH zakazani su za 12. oktobar.

Prijevremeni izbori

CIK je na jučerašnjoj sjednici utvrdio prestanak mandata načelnicima opština Laktaši Milovanu Topoloviću i Srebrenik Sanelu Buljubašiću, koji su podnijeli ostavke. Donesena je odluka da prijevremeni izbori za načelnike u ovim opštinama budu održani 28. septembra. Rok za prijavu stranaka i nezavisnih kandidata je pet dana i traje od 1. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana