Strankama iz Federacije smeta Odluka i prebivalištu

SRNA
Strankama iz Federacije smeta Odluka i prebivalištu

Sarajevo - Stranka demokratske akcije /SDA/ je najavila da će posredstvom svojih predstavnika u institucijama vlasti iskoristiti sva legitimna sredstva da spriječi stupanje na snagu Odluke Vlade Republike Srpske u vezi sa prebivalištem.

U SDA očekuju od visokog predstavnika u BiH da navedenu odluku odmah suspenduje, u skladu sa svojim obavezama i nadležnostima.

Iz SDA je saopšteno da je Vlada Srpske donijela odluku koja je protivustavna, protivzakonita i apsolutno u suprotnosti sa Aneksom sedam Dejtonskog sporazuma.

"Ovom odlukom grubo se krši Dejtonski sporazum. Regulisanje prebivališta podliježe striktnim odredbama Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma, a navedena odluka Vlade Republike Srpske je akt pravnog nasilja, jer je suprotan i Ustavu BiH i Aneksu sedam Dejtonskog sporazuma", navodi se u saopštenju.

U SDA smatraju da su postupak donošenja odluke Vlade Srpske i sadržaj odluke u apsolutnoj suprotnosti sa postojećim Zakonom o prebivalištu u BiH.

Izetbegović traži suspenziju odluke  

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović saopštio je danas da "najoštrije osuđuje odluku Vlade Republike Srpske kojom se protivustavno i protivzakonito uređuje oblast prijave i odjave prebivališta", pri čemu je zatražio da OHR suspenduje tu odluku.
Regulisanje prijave i odjave prebivališta, kaže Izetbegović, mora biti uređeno u skladu sa Ustavom BiH i Aneksom sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma i u isključivoj je nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH, saopšteno je danas iz Predsjedništva BiH.

On smatra da je donošenjem ove odluke, za koju tvrdi da u apsolutnoj suprotnosti sa postojećim Zakonom o prebivalištu BiH, "Vlada Srpske najgrublje prekršila Dejtonski sporazum na šta mora da reaguje visoki predstavnik za BiH".

Izetbegović je najavio da će, u skladu sa svojim ovlaštenjima, učiniti sve što je potrebno da odluka Vlade Republike Srpske bude stavljena van snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana