Странкама из Федерације смета Одлука и пребивалишту

СРНА
Странкама из Федерације смета Одлука и пребивалишту

Сарајево - Странка демократске акције /СДА/ је најавила да ће посредством својих представника у институцијама власти искористити сва легитимна средства да спријечи ступање на снагу Одлуке Владе Републике Српске у вези са пребивалиштем.

У СДА очекују од високог представника у БиХ да наведену одлуку одмах суспендује, у складу са својим обавезама и надлежностима.

Из СДА је саопштено да је Влада Српске донијела одлуку која је противуставна, противзаконита и апсолутно у супротности са Анексом седам Дејтонског споразума.

"Овом одлуком грубо се крши Дејтонски споразум. Регулисање пребивалишта подлијеже стриктним одредбама Устава БиХ и Дејтонског споразума, а наведена одлука Владе Републике Српске је акт правног насиља, јер је супротан и Уставу БиХ и Анексу седам Дејтонског споразума", наводи се у саопштењу.

У СДА сматрају да су поступак доношења одлуке Владе Српске и садржај одлуке у апсолутној супротности са постојећим Законом о пребивалишту у БиХ.

Изетбеговић тражи суспензију одлуке  

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић саопштио је данас да "најоштрије осуђује одлуку Владе Републике Српске којом се противуставно и противзаконито уређује област пријаве и одјаве пребивалишта", при чему је затражио да OHR суспендује ту одлуку.
Регулисање пријаве и одјаве пребивалишта, каже Изетбеговић, мора бити уређено у складу са Уставом БиХ и Анексом седам Дејтонског мировног споразума и у искључивој је надлежности Парламентарне скупштине БиХ, саопштено је данас из Предсједништва БиХ.

Он сматра да је доношењем ове одлуке, за коју тврди да у апсолутној супротности са постојећим Законом о пребивалишту БиХ, "Влада Српске најгрубље прекршила Дејтонски споразум на шта мора да реагује високи представник за БиХ".

Изетбеговић је најавио да ће, у складу са својим овлаштењима, учинити све што је потребно да одлука Владе Републике Српске буде стављена ван снаге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана