Странци желе да измјесте ДНК узорке несталих у Хаг

Горан Маунага
Странци желе да измјесте ДНК узорке несталих у Хаг

Сарајево - Међународна комисија за нестале особе (ИЦМП) једнострано је покренула активности како би ДНК лабораторија и 80.000 биолошких узорака из БиХ били измјештени у Хаг, гдје би требало да буде и њено сједиште.

Представници институција и удружења која окупљају породице несталих упозоравају да је та иницијатива ИЦМП-а штетна и незаконита и да би њено остваривање изазвало нежељене посљедице.

Савјет министара БиХ, као суоснивач Института за нестала лица БиХ, позвао је представнике ИЦМП-а да обуставе те активности. Од ИЦМП-а је затражено да у складу са Споразумом о преузимању улоге суоснивача Института за нестала лица буду договорене активности на плану идентификације посмртних остатака несталих особа са тимом Савјета министара који је именован у четвртак. На сједници Савјета министара усвојени су и закључци Министарства за људска права и избјеглице БиХ у којима је наведено да би преношење ДНК лабораторије у Хаг могло да изазове потпуни застој у процесу идентификације несталих особа. Истакнуто је да би се тај процес дугорочно успорио и значајно поскупио због слања коштаних узорака у Хаг. Поред тога, отворен је и проблем изношења 80.000 коштаних остатака из БиХ, односно биолошких и генетских узорака несталих особа те заштите података чланова породица несталих.

У Министарству за људска права и избјеглице БиХ кажу да су их из ИЦМП-а информисали да би процес преноса лабораторије требало да почне овог мјесеца и буде завршен у марту идуће године. Тај потез објаснили су новом технологијом коју су добили од донатора који је као услов поставио измјештање лабораторије.

- Министарка Семиха Боровац затражила је да процес измјештања лабораторије буде обустављен. ИЦМП је 30. октобра одговорио на допис министарства, али није размотрио нашу забринутост нити је уопште изражена спремност да то питање буде споразумно ријешено - кажу у Министарству за људска права и избјеглице.

Додају да је ИЦМП 12. октобра обавијестио челнике Института за нестала лица БиХ о тој промјени, тврдећи да је уговором о статусу и функционисању ИЦМП-а прописано премјештање у Хаг њиховог сједишта и система ДНК.

- Као разлог за измјештање наведен је низак број посмртних узорака поднесених у посљедњих 18 мјесеци, а нарочито у првој половини 2017. године. Ми нисмо добили тај допис иако смо наведени у акту као институција којој то треба да буде достављено - кажу у Министарству за људска права и избјеглице.

На састанку представника тог министарства, Тужилаштва, Суда, Министарства безбједности, Агенције за заштиту личних података и Института за нестала лица БиХ одржаном 8. новембра расправљано је о могућој злоупотреби ДНК базе података ако она с лабораторијом буде премјештена у Хаг.

- Закључено је да Суд и Тужилаштво БиХ упуте допис ИЦМП-у у смислу обуставе процедуре и забране преношења ДНК базе података ван граница БиХ - кажу у Министарству за људска права и избјеглице.

Директор Завода за судску медицину РС Жељко Каран каже да је ИЦМП до сада имао монопол у области ДНК анализе.

- У Заводу са судску медицину функционише таква лабораторија, али нам никада није одобрено да радимо тај посао. Сада је на Тужилаштву БиХ да наложи да ту анализу вршимо у Бањалуци и ми смо спремни да то одмах радимо. Посебна прича је изношење из БиХ биолошких узорака без икаквог законског покрића. То ће изазвати велике проблеме - каже Каран.

Предсједник Удружења несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић каже да треба да буде забрањено изношење узорака из БиХ јер је то противзаконито.

- ИЦМП то покушава реализовати користећи силу, а не закон. Ако то ураде, тужиће их све породице несталих о чијим узорцима се ради. ДНК лабораторију нека носе, јер лабораторију имамо у Бањалуци - каже Мандић.

И у Институту за нестала лица БиХ су против једностраног поступања ИЦМП-а наводећи да он представља кршење Споразума о преузимању улоге суоснивача Института за нестала лица.

- Поред потпуног застоја у процесу идентификације несталих и ограниченог пријема коштаних узорака жртава из БиХ, то може изазвати несагледиве посљедице због преноса базе података држављана БиХ у иностранство и изношења биолошких и генетских узорака несталих особа из БиХ - каже члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић.

Из Тужилаштва у петак није стигао одговор на постављена питања, а у ИЦМП-у нисмо успјели да нађемо саговорника.

Преговарачки тим

Преговарачки тим Савјета министара БиХ састављен је од представника министарстава, Суда и Тужилаштва БиХ и других надлежних институција. Предводиће га министарка за људска права и избјеглице Семиха Боровац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана