Stranački asovi duboko u rukavima

V. Kulaga, M. Miljić
Stranački asovi duboko u rukavima

Banjaluka - Centralna izborna komisija (CIK) BiH polovinom iduće sedmice raspisaće lokalne izbore, a vladajuće i opozicione partije u RS još nisu posložile kockice i teško dolaze do usaglašenih aduta za pobjede u mnogim lokalnim zajednicama.

Odluka o raspisivanju izbora trebalo bi da bude usvojena 4. maja, kada će biti dato zeleno svjetlo uputstvu o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za predstojeće izbore koji će biti održani 2. oktobra. I dok se rokovi polako bliže, u političkim blokovima u RS, jednom koji predvode SNSD, DNS i SP i drugom koji čine stranke Saveza za promjene, uvjeravaju da svakodnevno razgovaraju sa partnerima s ciljem postizanja dogovora o zajedničkim kandidatima za gradonačelnike i načelnike. I jednima i drugima je, naglašavaju, cilj zajednički izlazak na izbore, ali priznaju da stvari ne idu baš najbolje u mnogim sredinama u RS.

U Banjaluci su najozbiljniji kandidati za gradonačelnika Igor Radojičić iz SNSD-a i Dragan Čavić iz NDP-a, ali ni jedan ni drugi još nisu dobili podršku crno na bijelo.

Potpredsjednik DNS-a i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović juče je na pitanje da li će ta stranka podržati Radojičića u toj trci, kao što su potvrdili usmeno socijalisti, kazao da to DNS još niko zvanično nije pitao.

- Kada bude dogovora na nivou RS, nadam se da će da uslijede i na nivou grada - poručio je Čubrilović.

Potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković kazao je juče da traju pregovori o zajedničkim kandidatima sa DNS-om i SP-om i da očekuje da će uskoro sve biti poznato.

- Opredijeljeni smo da nastupamo zajedno. Negdje smo postigli dogovor, negdje se dogovaramo, dok u nekim mjestima stvari idu malo teže. U principu, imena koja su predložili lokalni odbori dobiće vjerovatno podršku vrha - zaključio je Vidaković.

Dogovor je, između ostalog, postignut i u Kozarskoj Dubici, gdje su odbori SNSD-a, DNS-a i SP-a potpisali sporazum o zajedničkoj kandidaturi Radenka Reljića iz SNSD-a za načelnika. SNSD i DNS su podržali Mlađana Dragosavljevića iz SNSD-a kao kandidata za načelnika Srpca, dok su pregovori sa socijalistima, koji su od početka zainteresovani za tu lokalnu zajednicu, u toku.

Sve karte nisu otvorene ni u Savezu za promjene. Lider PDP-a Branislav Borenović rekao je juče da je Savez blizu dogovora o kandidatu za gradonačelnika Banjaluke i da će njegovo ime biti saopšteno u narednih nekoliko dana.

- Biće to sigurno jedno ime, a ko god da bude, imaće apsolutnu podršku PDP-a, bio on iz PDP-a ili druge stranke, bio to Čavić ili neko drugi - rekao je Borenović i naglasio da će svaka stranka imati svoju odborničku listu.

- Ubijeđeni smo da će PDP ispuniti cilj, a to je najmanje pet odbornika u Skupštini grada Banjaluke i osvajanje gradonačelničkog mjesta sa kolegama iz Saveza za promjene - rekao je Borenović.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić vjeruje da će u Savezu relativno brzo biti postignut potpuni dogovor.

- U ovom trenutku imamo dogovoren jedan broj opština, to će biti realizovano - istakao je Čavić, koji očekuje da će njihov kadar dobiti podršku za načelnika Šamca.

Najozbiljniji kandidati za načelnika Dervente su aktuelni načelnik Milorad Simić iz SNSD-a i Nade Planinčević, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS. Poznato je i da će aktuelni načelnik Teslića Milan Miličević u trku za novi mandat, a tu šansu najvjerovatnije će da dobije član SNSD-a i aktuelni načelnik Bileće Miljan Aleksić.

Srpske stranke u Srebrenici danas će predstaviti zajedničkog kandidata za načelnika te opštine. Prema nezvaničnim saznanjima, za načelnika će kandidovati Mladena Grujičića, predsjednika srebreničke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila. Grujičić je ujedno i član SNSD-a.

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Srebrenica Radomir Pavlović izjavio je da će u 19 časova biti saopšteno ime kandidata za načelnika. Dodao je da su srpske stranke u prethodnih deset dana  u Srebrenici održale niz sastanaka na kojima je bilo riječi o izboru kandidata, te da je postignut visok stepen jedinstva.

Predsjednik SDS-a u Srebrenici Momčilo Cvjetinović rekao je da će danas prvo opštinski odbori SDS-a i SNSD-a održati zajednički sastanak na kojem će usaglasiti svoje stavove u vezi sa zajedničkim kandidatom, a nakon toga predstaviće kandidata i ostalim predstavnicima srpskih stranaka.

Izborni zakon

Predstavnički i Dom naroda Parlamenta BiH u srijedu bi trebalo da se izjasne o izmjenama i dopunama Izbornog i Zakona o finansiranju političkih stranaka, koje je utvrdila Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva. Izmjene, da bi bile primijenjene na lokalnim izborima, moraju da budu usvojene do raspisivanja izbora, a u Parlamentu BiH nisu optimistični i ukazuju da su velike šanse da izbori budu održani po starim pravilima.

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Lazar Prodanović izjavio je da poslanici stranaka iz RS u Parlamentu BiH prilikom donošenja odluke o izborima u Mostaru treba da ispoštuju sve prijedloge Koordinacije srpskih organizacija u Mostaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana