Stranačke perjanice skrivaju knjižice

Vedrana Kulaga
Stranačke perjanice skrivaju knjižice

Sarajevo - Ministri, zamjenici ministara, direktori i drugi iz armade rukovodilaca u institucijama BiH sakrili su stranačke knjižice, iako su mnogi od njih partijske perjanice i na pozicije su i imenovani u sklopu izborno plijena ulovljenog na izborima 2014. godine.

Bijeg stranačkih funkcionera od partijske knjižice otkrio je odgovor na poslaničko pitanje Hanke Vajzović iz DF-a. Ona je od svih institucija zatražila podatke o tome koliko među rukovodećim kadrom koji čine ministri, direktori, njihovi zamjenici, pomoćnici i sekretari, ima Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih. Uz to je zatražila i podatke o nacionalnoj i stranačkoj pripadnosti.

Dostavljeni podaci pokazuju da su među 337 rukovodilaca, koliko ih je došlo pod lupu, dobro poznata lica i visoki stranački funkcioneri. Iako su redom na funkcije stigli po partijskoj liniji u više od 90 odsto slučajeva u koloni za stranačku pripadnost piše “nije navedeno”, stoji upitnik ili da se imenovani nije izjasnio. Na prste ruke se mogu nabrojati institucije koje su za takav potez dale obrazloženje, u kojem je navedeno da ne vode evidencije te vrste i da to nisu ni dužni da rade.

Uz ime ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande stoji upitnik u koloni za stranačku pripadnost, iako je ima stolicu u Predsjedništvu HDZ-a BiH. Podataka nema ni za njegovog kolegu iz Savjeta ministara Dragana Mektića, koji je na čelu Ministarstva bezbjednosti, ali i u Glavnom odboru SDS-a i predsjednik stranačkog izbornog štaba za opšte izbore. Podataka nema ni za njegovog zamjenika Miju Krešića, koji je iz HDZ-a BiH i sekretara Bakira Dautbašića, iako je funkcioner SBB-a.

Partijsku pripadnost sakrili su i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, iako je decenijama u vrhu SDS-a, a tim koracima je krenuo i njegov zamjenik Mato Franjičević, koji je dugogodišnji funkcioner HDZ-a BiH.

Stranačke odrednice nema ni uz ime šefa diplomatije Igora Crnatka, inače potpredsjednika PDP-a, a partijska pripadnost je “nepoznata” i u slučaju ministra komunikacija i transporta Ismira Juska, iako je istaknuti kadar SBB-a, te Semihe Borovac, koja je vjerni član SDA.

Kako su došli do fotelje nisu skrivali ministar pravde Josip Grubeša, koji se izjasnio da je funkcioner HDZ-a BiH, kao i njegov zamjenik Nezir Pivić, uz čije ime stoji SDA. Ministar civilnih poslova Adil Osmanović naveo je da je iz SDA, a njegov zamjenik Goran Ćosić da je u NDP-u. Stranački dres ne kriju ni ministarka Marina Pendeš iz HDZ-a BiH i njen zamjenik za resurse Boris Jerinić iz SDS-a, uz čije ime, međutim, piše SDS BiH. Da je iz SDS-a naveo je i direktor Kancelarije za reformu javne uprave Dragan Đuzulan, dok je njegov zamjenik Ferid Otajagić napisao da je iz SDA.

U rijetkim slučajevima je naglašeno da dotična osoba nije član nijedne partije, a zanimljiv odgovor je naveden uz ime jednog rukovodioca mostarske filijale Kancelarije za razmatranje žalbi. U koloni uz njegovo ime stoji oznaka HDZ BiH, ali uz napomenu “ne obavlja nikakvu dužnost - običan član”.

Vajzovićeva kaže da odgovore čeka od februara prošle godine i da je i očekivala da će biti upravo onakvi kakve je i dobila.

  • I pored skrivanja kristalno je jasno da je politika uplela prste u sve u ovoj zemlji. Vrlo dobro se zna ko pripada kojoj stranci. Čim se uđe u vlast ide podjela - ovo meni, ono tebi. Drugo je pitanje što oni to ne žele priznati ili reći, a dobro znaju da se svađaju kada dođe do promjena u vladajućoj koaliciji i kada treba staviti nekoga svog. To je glavni cilj, gdje će koga uhljebiti - kazala je Vajzovićeva i dodala da je napravljena farsa od konkursa i da imajući sve u vidu nikome ne treba da bude čudno što mladi koji ne žele da budu u stranačkim mašinerijama nemaju drugog puta nego preko granice.

Uhljebljenje

Na nivou BiH u nekoliko navrata je pokrenuta tema o tome da treba podvući crtu i vidjeti koja je od 75 institucija potrebna BiH, ali je nedostatak političke volje te inicijative bacio u vodu.

- Znate li koliko imamo presmiješnih institucija, a masa ih služi za uhljebljenje. Ni zašta drugo i ne služe - iskrena je Hanka Vajzović.

Ministri koji nisu naveli stranačku pripadnost

Vjekoslav Bevanda - ministar finansija i trezora (HDZ BiH)

Dragan Mektić - ministar bezbjednosti (SDS)

Semiha Borovac - ministar za ljudska prava i izbjeglice (SDA)

Mirko Šarović - ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa (SDS)

Igor Crnadak - ministar inostranih poslova (PDP)

Ismir Jusko - ministar komunikacija i transporta (SBB)

Ministri koji su naveli stranačku pripadnost

Josip Grubeša - ministar pravde BiH (HDZ BiH)

Adil Osmanović - ministar civilnih poslova        (SDA)

Marina Pendeš - ministar odbrane       (HDZ BiH)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana