Stranačke frakcije otkrivaju saradnju SDA i finansijera islamskih terorističkih organizacija?

Tanjug
Stranačke frakcije otkrivaju saradnju SDA i finansijera islamskih terorističkih organizacija?

Raskol unutar SDA uvukao je paniku među pojedine članove stranke, jer strahuju da bi obračun frakcija, koji je eskalirao proteklih dana, mogao na površinu izbaciti dugo skrivane tajne, posebno sumnjive poslove i transakcije često i s osobama s međunarodnih crnih lista! Jedna od takvih već polako izlazi na površinu, i to tamo gdje je sukob za sada najžešći, u Tuzli, piše sarajevski "Avaz".

Jedna od najvećih afera koja bi konačno mogla izaći na videlo jeste saradnja s ''International Islamic Relief Organisationom'' (IIRO), koji je veći dioo svog postojanja proveo na crnim listama mnogih država, često i zbog povezanosti s terorizmom, tačnije Al-Kaidom, navodi Avaz.ba.

Kako navodi Avaz veze između SDA i ove organizacije počele su se uspostavljati odmah nakon rata, a u BiH je djelovala i pod nazivom ''Igasa'', i to kao humanitarna organizacija. Na čelu organizacije u BiH tada je bio Palestinac Ahmed Šehada.

Međutim, prije petnaestak godina za Šehadu počinju problemi u BiH. Pod pritiskom stranih službi, prije svega SAD, bh. vlasti pokreću reviziju dodjele državljanstva sumnjivim osobama. Šehada je bio među prvima. Finansijska policija, naime, utvrdila je da je on preko niza preduzeća i udruženja vršio sumnjive transakcije novca na račune radikalnih islamskih organizacija koje su djelovale u BiH, ali i Beču.

Kako piše Avaz, brojne su veze Šehade i SDA. Između ostalog, trenutne prostorije u kojima je smješten KO SDA Tuzla pripadale su organizaciji ''Igasa'', a Šehada ih je 1998., nakon što je ugasio ovu organizaciju, poklonio upravo SDA?!

Dobio državljanstvo

Osim toga, postoji velika sumnja da su pojedini članovi SDA sa Šehadom učestvovali u raznim nelegalnim transakcijama novca. O svemu tome najviše zna vrh stranke, ali i stariji članovi SDA iz Tuzle, koji najavljuju da bi sada, zbog unutarstranačkih turbulencija, posebno isključivanja iz stranke, konačno mogli progovoriti, piše Avaz.ba. Sumnjiv je i način na koji je Šehada dobio državljanstvo BiH. On je, prema provjerenim informacijama, u BiH stigao tokom rata, i to u jedinicu ''El-Mudžahid''. Prilikom kasnijih provjera ustanovljeno je da je državljanstvo dobio na nelegalan način, vjerovatno uz tadašnju pomoć vlasti koju je vodila SDA. Ubrzo je i proteran iz BiH.

Veza s Hamasom

Šehada je za strane policijske službe postao zanimljiv 2002. godine. Tada je, naime, u bombardovanje položaja Hamsa u Gazi ubijen Salah Šehada, koji je navodno rođeni brat Ahmeda. Upravo u tom periodu kreću i istrage o Ahmedu Šehadi kako bi se ustanovile određene veze s terorističkim organizacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana