Strahinja Rašeta poginuo postavljajući ekspolyiv

Mehmed Dizdar
Strahinja Rašeta poginuo postavljajući ekspolyiv

BEOGRAD - Strahinja Rašeta (23) iz Rume, povezan sa brojnim ubistvima u RS, poginuo je od posljedica ranjavanja pri pokušaju postavljanja eksploziva pod automobil u Beogradu.

Rašeta je zadobio teške povrede na Banovom brdu pri pokušaju postavljanja "paklene naprave" ispod džipa "mercedes ML" subotičkih registarskih oznaka, čiji je vlasnik Milan Mitić iz Beograda.

Bombu je aktivirala toplota tek ugašenog motora, jer se one najčešće stavljaju pod hladne automobile. Rašeta vjerovatno nije znao da je vozilo neposredno prije toga bilo u pokretu i postavio je bombu koja se od toplote odmah aktivirala.

Zanimljivo je da je policija RS i Rašetu i Mitića dovodila u vezu sa ubistvom Borisa Govedarice u Istočnom Sarajevu. Prema saznanjima policije, koja je ranije objavio "Glas Srpske", Govedaricu su u "sačekuši" ubili Strahinja Rašeta i Milan Mitić.

- Darko Elez ponudio je Daliboru Ristiću iz Loznice 30.000 evra za likvidaciju Đorđa Ždrala i on je to prihvatio. Uzeo je avans od pet do deset hiljada, a potom kao egzekutore angažovao Rašetu i Mitića. Kako se sve završilo neuspješno i kako nisu bili u prilici da likvidiraju Ždralu, promijenjen je plan i izabrana druga meta, Govedarica - rekao je "Glasu Srpske" izvor iz MUP-a RS.

Rašeta je bio osumnjičen da je 6. oktobra 2006. godine u Istočnom Sarajevu pokušao da ubije Đorđa Ždrala, koji je u sukobu sa vođom konkurentske kriminalne grupe Darkom Elezom. Rašeta je u pucnjavi ranjen u nogu. Utvrđeno je da je vozilom kojim je Rašeta pobjegao sa mjesta gdje je pokušao da ubije Ždrala upravljao Mitić.

Rašeta se dovodio u vezu sa ubistvima vođe "bežanijskog klana" Gorana Mijatovića Mite i Vojislava Jekića, policijskog inspektora koji je bio svjedok na suđenju za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana.

Hrvatska policija raspisala je za njim Interpolovu potjernicu zbog pljačke splitske pošte.

Prema riječima žene koja se neposredno pred detonaciju dovezla do parkinga na Banovom brdu automobilom, nekoliko trenutka prije aktiviranja eksplozivne naprave vidjela je mladića koji je pokušavao da se provuče između džipa i žive ograde uz koju je bio parkiran.

- Učinilo mi se da je čučnuo da zaveže pertlu, ali je samo trenutak kasnije odjeknula strahovita eksplozija, koja je potpuno uništila džip i od koje su popucala stakla na prozorima u okolini. Kad se slegla prašina, vidjela sam tijelo mladića - kazala je ona.

Strahinja Rašeta početkom novembra pušten je na slobodu, jer su u Okružnom zatvoru u Novom Sadu odbili da ga prime na izdržavanje zatvorske kazne.

Zbog toga su smijenjeni upravnik novosadskog okružnog zatvora Dragan Jakšić i suspendovani jedan stražar i načelnica pravne službe.

Rašeta je u zatvor u Novom Sadu doveden 7. novembra na izdržavanje kazne u visini od jedne godine, na koju je pravosnažno osuđen pred sudom u Rumi. Od toga dana bio je u bjekstvu, a mediji u Srbiji su javljali da je pobjegao iz zemlje.

Ubistvo Gorana Mitića

Strahinja Rašeta se pominje kao saučesnik Slaviše Bilinca iz Sokoca, osumnjičenog za aktiviranje eksploziva i ubistvo Gorana Mitića Mite 2. oktobra 2006. godine u Beogradu.

Kako policija sumnja, ubistvo je naručila grupa Dejana Milosavljevića Keke, čiji je ogranak na čelu sa Ljubanom Ećimom uhapšen u Beogradu sa velikom količinom droge prošle godine.

Kriminalna grupa

Milan Mitić optužen je pred Specijalnim sudom u Beogradu da je član kriminalne grupe koja se tereti za nekoliko pljački u Švajcarskoj, Francuskoj, Austriji, BiH i Srbiji.

U ovoj grupi je i Anes Kurbegović zvani Lange iz Prijepolja, koji je hapšen zbog sumnje da je učestvovao u trostrukom ubistvu ispred kafića "Omerta" na Palama.

U eksploziji auto-bombe 30. januara ubijen je Vladimir - Vlatko Mačar, koji je kao i Govedarica bio član Ždralove grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana