Страхиња Рашета погинуо постављајући експолyив

Мехмед Диздар
Страхиња Рашета погинуо постављајући експолyив

БЕОГРAД - Страхиња Рашета (23) из Руме, повезан са бројним убиствима у РС, погинуо је од посљедица рањавања при покушају постављања експлозива под аутомобил у Београду.

Рашета је задобио тешке повреде на Бановом брду при покушају постављања "паклене направе" испод џипа "мерцедес МЛ" суботичких регистарских ознака, чији је власник Милан Митић из Београда.

Бомбу је активирала топлота тек угашеног мотора, јер се оне најчешће стављају под хладне аутомобиле. Рашета вјероватно није знао да је возило непосредно прије тога било у покрету и поставио је бомбу која се од топлоте одмах активирала.

Занимљиво је да је полиција РС и Рашету и Митића доводила у везу са убиством Бориса Говедарице у Источном Сарајеву. Према сазнањима полиције, која је раније објавио "Глас Српске", Говедарицу су у "сачекуши" убили Страхиња Рашета и Милан Митић.

- Дарко Елез понудио је Далибору Ристићу из Лознице 30.000 евра за ликвидацију Ђорђа Ждрала и он је то прихватио. Узео је аванс од пет до десет хиљада, а потом као егзекуторе ангажовао Рашету и Митића. Како се све завршило неуспјешно и како нису били у прилици да ликвидирају Ждралу, промијењен је план и изабрана друга мета, Говедарица - рекао је "Гласу Српске" извор из МУП-а РС.

Рашета је био осумњичен да је 6. октобра 2006. године у Источном Сарајеву покушао да убије Ђорђа Ждрала, који је у сукобу са вођом конкурентске криминалне групе Дарком Елезом. Рашета је у пуцњави рањен у ногу. Утврђено је да је возилом којим је Рашета побјегао са мјеста гдје је покушао да убије Ждрала управљао Митић.

Рашета се доводио у везу са убиствима вође "бежанијског клана" Горана Мијатовића Мите и Војислава Јекића, полицијског инспектора који је био свједок на суђењу за убиство Жељка Ражнатовића Aркана.

Хрватска полиција расписала је за њим Интерполову потјерницу због пљачке сплитске поште.

Према ријечима жене која се непосредно пред детонацију довезла до паркинга на Бановом брду аутомобилом, неколико тренутка прије активирања експлозивне направе видјела је младића који је покушавао да се провуче између џипа и живе ограде уз коју је био паркиран.

- Учинило ми се да је чучнуо да завеже пертлу, али је само тренутак касније одјекнула страховита експлозија, која је потпуно уништила џип и од које су попуцала стакла на прозорима у околини. Кад се слегла прашина, видјела сам тијело младића - казала је она.

Страхиња Рашета почетком новембра пуштен је на слободу, јер су у Окружном затвору у Новом Саду одбили да га приме на издржавање затворске казне.

Због тога су смијењени управник новосадског окружног затвора Драган Јакшић и суспендовани један стражар и начелница правне службе.

Рашета је у затвор у Новом Саду доведен 7. новембра на издржавање казне у висини од једне године, на коју је правоснажно осуђен пред судом у Руми. Од тога дана био је у бјекству, а медији у Србији су јављали да је побјегао из земље.

Убиство Горана Митића

Страхиња Рашета се помиње као саучесник Славише Билинца из Сокоца, осумњиченог за активирање експлозива и убиство Горана Митића Мите 2. октобра 2006. године у Београду.

Како полиција сумња, убиство је наручила група Дејана Милосављевића Кеке, чији је огранак на челу са Љубаном Ећимом ухапшен у Београду са великом количином дроге прошле године.

Криминална група

Милан Митић оптужен је пред Специјалним судом у Београду да је члан криминалне групе која се терети за неколико пљачки у Швајцарској, Француској, Aустрији, БиХ и Србији.

У овој групи је и Aнес Курбеговић звани Ланге из Пријепоља, који је хапшен због сумње да је учествовао у троструком убиству испред кафића "Омерта" на Палама.

У експлозији ауто-бомбе 30. јануара убијен је Владимир - Влатко Мачар, који је као и Говедарица био члан Ждралове групе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана