Strah od istine o zločinima blokira izručenje Herende

Željka Domazet
Strah od istine o zločinima blokira izručenje Herende

Banjaluka - Nedžad Herenda, koji je osumnjičen za ratni zločin nad osam pripadnika JNA u sarajevskom Velikom parku, voljan je da dođe u BiH kako bi progovorio, ali su blokadu njegovog izručenja iz Holandije izlobirali naredbodavci zločina, rekao je sarajevski advokat Fahrija Karkin.

Međunarodna potjernica za bivšim pripadnicima zloglasne paravojne formacije "Ševe" Herendom i Edvinom Jusićem raspisana je u martu prošle godine. Uprkos crvenoj potjernici Interpola, Herenda nikada nije hapšen, već je samo lociran u Holandiji, gdje se skriva duže od dvije decenije. Vrhunac svega je odluka suda u Holandiji da Herenda neće biti izručen BiH.

Karkin, koji brani prvooptuženog u procesu za zločine u Velikom parku, nekadašnjeg komandanta Specijalne jedinice MUP-a RBiH Dragana Vikića, kaže da sud u Holandiji nije ni dao obrazloženje zbog čega je odbio da Herendu izruči BiH.

- Herenda je osumnjičen za zločin i veoma je čudno što ga nikada nije saslušao Haški tribunal, niti je ikada dao iskaz bilo gdje. Čudno je što ga Holandija ne izručuje, jer znam da on hoće da dođe, ali mu oni ne daju. Tražiću dodatna obrazloženja te odluke, a oni onda treba da pokrenu gonjenje i od BiH očekujem da to i zatraži - istakao je Karkin i ustvrdio da Herenda i dalje ima državljanstvo BiH i da nije dobio holandsko.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša potvrdio je da su dobili dopis uz Holandije.

- Holandski sud je donio odluku da Herendu neće izručiti BiH, ali da su zainteresovani da preuzmu krivično gonjenje, ako to zatraže nadležna tijela iz BiH - kazao je Grubeša.

U Ministarstvu pravde BiH kažu da se više detalja o razlozima odbijanja zahtjeva za izručenje Herende može očekivati od Tužilaštva BiH, nakon što ova institucija i zvanično zaprimi odluku iz Holandije.

U Tužilaštvu BiH su juče rekli samo da nisu primili nikakvo obavještenje o ovom slučaju, dok su u Ministarstvu pravde Holandije istakli da ne daju informacije o pojedinačnim slučajevima koje vode njihovi sudovi.

Istraga o ubistvu vojnika u Velikom parku je otvorena 2001. godine, a lani je zbog ovog zločina počelo suđenje Vikiću, tadašnjem pomoćniku ministra unutrašnjih poslova RBiH Jusufu Pušini, te Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću, koji su bili pripadnici jedinice Armije RBiH čiji je komandant bio sarajevski kriminalac Jusuf Juka Prazina.

U optužnici je navedeno da su zarobljene vojnike 22. aprila 1992. godine ubili Uzunović i Čovčić zajedno sa drugim licima, među kojima su bili Herenda i Jusić. Potom su njihova tijela po naređenju Vikića i uz znanje Pušine prebačena na Darivu, gdje su bačena u Miljacku, a sutradan zapaljena. Vikić i Pušina su optuženi po komandnoj odgovornosti, a Uzunović i Čovčić da su neposredni izvršioci zločina.

Herenda je važio za glavnog egzekutora "Ševa" i za njega se vežu mnoga monstruozna ubistva i zločini s političkom pozadinom u koje je bio umiješan i vrh bošnjačke politike. Riječ je o pokušaju ubistva sarajevskog kriminalca Ismeta Bajramovića Ćele, atentatu na porodicu generala Armije RBiH Sefera Halilovića i ubistvu bivšeg zamjenika direktora AID-a Nedžada Ugljena. Ti slučajevi služe kao argument da određenim političkim krugovima u Sarajevu ne odgovara da Herenda bude izručen BiH jer bi bili otkriveni nalogodavci ovih zločina.

Zaim Backović iz BPS-a, čiji je predsjednik Halilović, rekao je da Herenda nije isporučen BiH jer se vjerovatno radi o svjesno urađenom nekvalitetnom obrazloženju u zahtjevu za izručenje koje su poslale institucije BiH.

- Holandija je potpisnica međunarodnih sporazuma koji tretiraju i terorizam i ratne zločine i zbog svog digniteta neće u svojoj državi skrivati takvog čovjeka. To je isto kao i skrivanje ratnih zločinaca u Drugom svjetskom ratu. Zato je na ovakvu odluku uticalo samo nekvalitetno obrazloženje, što pokazuje da su nalogodavci još u strukturama ove zemlje i veoma su bitni čim su toliko uticajni - istakao je Backović.

Dodao je da je ovdje riječ o veoma složenim stvarima.

- Herenda je jedna od karika koja fali da bi se došlo do pune istine o ubistvima, izvršiocima i naredbodavcima  i ciljevima toga čime se on bavio - rekao je Backović.

Đokanović: SDA ne želi da Herenda progovori

Nevenka Đokanović, supruga ubijenog Stevana, i danas traga za kostima muža.

- Nedžad Herenda nije isporučen BiH jer iza ubistava stoji tadašnji i sadašnji vrh SDA. Oni su naredili ubistva i očito im ne bi išlo u prilog da Herenda progovori i kaže kakve su zločine počinili i on i njegove "Ševe". Mi smo i očekivali da će takva odluka u Holandiji biti donesena. Ne očekujemo mnogo ni od slučaja protiv Dragana Vikića i ostalih jer je i to čista farsa - rekla je Đokanovićeva.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić rekao je da ga ne čudi što Holandija ne želi da izruči Herendu.

- Tu su velika lobiranja bošnjačkih zvaničnika, u prvom redu onih iz SDA. Herenda je tokom rata bio zadužen za ubijanje srpskih civila po Sarajevu, a ni Haški sud nikada ga nije ispitao, iako im je pred nosom. Ako bi kojim slučajem Herenda progovorio, mnogo štošta o dešavanjima u BiH tokom rata bi se odmotalo - rekao je Mandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana