Stotine službenika prošle bez ocjene

Vedrana Kulaga
Stotine službenika prošle bez ocjene

Sarajevo - Stotine državnih službenika u institucijama na nivou BiH na kraju prošle godine prošle su bez ocjene o kvalitetu rada, pokazao je najnoviji izvještaj koji je pripremila Agencija za državnu službu BiH.

U ministarstvima, agencijama, kancelarijama i drugim institucijama na nivou BiH zaposleno je oko 3.800 službenika u 75 institucija. Među njima je najviše saradnika i savjetnika, a na spisku su i pomoćnici direktora, sekretari i razni šefovi.

Pojedinačne izvještaje dostavile su 52 institucije, od ukupno 66 koliko ih je bilo obavezno da to uradi, a u agenciji tvrde da je broj institucija koje su ispunile zadatak veći u odnosu na ranije periode ocjenjivanja, ali nisu naveli ko nije ispunio obaveze.

Od 2.136 službenika zaposlenih u institucijama BiH, koje su dostavile ocjene, ocijenjeno je njih 1.814, dok su drugi ostali neocijenjeni jer su bili na bolovanju, porodiljskom odsustvu, probnom radu te zbog činjenice da su tek stekli status državnih službenika.

Rad i angažovanje službenika ocjenjuje se na osnovu nekoliko kriterijuma, odnosno stepena ispunjenja ciljeva, odnosa prema poslu, samostalnosti kao i odnosa prema drugima, vještinama komunikacije i drugim, a ocjene koje im mogu biti dodijeljene su “ne zadovoljava”, “zadovoljava”, “uspješan” i “naročito uspješan”.

Iz novog izvještaja vidljivo je da je kvalitet rada u drugom polugodištu prošle godine neznatno opao u odnosu na stanje u prvom polugodištu.

- Prosječna ocjena za sve službenike za koje smo dobili podatke je 3,61. U prvom polugodištu prošle godine prosječna ocjena je bila 3,62 - rekli su u agenciji i naglasili da je tokom cijele 2017. prosječna ocjena takođe bila 3,62.

U agenciji su naglasili da je postojećim pravilnikom o ocjenjivanju rada službenika propisana obaveza da sve institucije obuhvaćene državnom službom dostavljaju izvještaje o ocjenjivanju dva puta godišnje, odnosno za svakih šest mjeseci, a najkasnije u roku od 30 dana od urađenog posla. Međutim, pravilnikom ni drugim važećim propisima nisu predviđene sankcije za nedostavljanje tog izvještaja.

- Institucijama urgencijama ukazujemo na obavezu da dostavljaju izvještaje o ocjenjivanju. Savjet ministara BiH je zaključkom iz novembra 2018. godine zadužio agenciju da pojedinačno svim institucijama koje ne vrše ocjenjivanje i koje ne dostavljaju izvještaje dostavi urgenciju da od 1. januara 2019. godine započnu proces ocjenjivanja. Urgencije su postigle cilj jer je veći broj institucija u ovom periodu ocjenjivanja dostavio svoje ocjene u odnosu na ranije periode - zaključili su u agenciji.

U ranijim dokumentima nadležnih je navedeno da cilj ocjenjivanja nije sankcionisanje ili nagrađivanje državnog službenika, već motivisanje zaposlenih da konstantno unapređuju svoja stručna znanja i vještine kako bi mogli napredovati u karijeri i razviti svoj puni radni potencijal.

Najnoviji zbirni izvještaj o ocjenjivanju državnih službenika na nivou BiH od jula do kraja decembra 2018. godine nalazi se na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara BiH koja je zakazana za danas.

Srednjoročni plan Agencije za državnu službu BiH od 2020. do 2022. godine pokazuje da će novac i u idućem periodu bili ulagan za zapošljavanje, obuku i zaštitu službenika. Za zapošljavanje i zaštitu prava službenika u tom periodu planirano je 2,75 miliona KM, dok je za stručno usavršavanje planirano 1,36 miliona.

 

Prosječne ocjene državnih službenika

 

2018.

- drugo polugodište             3,61

- prvo polugodište               3,62

 

2017.

- prvo i drugo polugodište 3,62

 

2016.

- prvo i drugo polugodište 3,59

 

2015.

- prvo i drugo polugodište 3,62

 

2014.

- prvo polugodište               3,78

- drugo polugodište             3,61

 

 

 

 

* Pravilnik o načinu

ocjenjivanja rada službenika

“ne zadovoljava” (ispod 1,50)

 “zadovoljava” (1,50 - 2,49)

 “uspješan” (2,50 - 3,49)

 “naročito uspješan” (3,50 i više)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana