Стотине службеника прошле без оцјене

Ведрана Кулага
Стотине службеника прошле без оцјене

Сарајево - Стотине државних службеника у институцијама на нивоу БиХ на крају прошле године прошле су без оцјене о квалитету рада, показао је најновији извјештај који је припремила Агенција за државну службу БиХ.

У министарствима, агенцијама, канцеларијама и другим институцијама на нивоу БиХ запослено је око 3.800 службеника у 75 институција. Међу њима је највише сарадника и савјетника, а на списку су и помоћници директора, секретари и разни шефови.

Појединачне извјештаје доставиле су 52 институције, од укупно 66 колико их је било обавезно да то уради, а у агенцији тврде да је број институција које су испуниле задатак већи у односу на раније периоде оцјењивања, али нису навели ко није испунио обавезе.

Од 2.136 службеника запослених у институцијама БиХ, које су доставиле оцјене, оцијењено је њих 1.814, док су други остали неоцијењени јер су били на боловању, породиљском одсуству, пробном раду те због чињенице да су тек стекли статус државних службеника.

Рад и ангажовање службеника оцјењује се на основу неколико критеријума, односно степена испуњења циљева, односа према послу, самосталности као и односа према другима, вјештинама комуникације и другим, а оцјене које им могу бити додијељене су “не задовољава”, “задовољава”, “успјешан” и “нарочито успјешан”.

Из новог извјештаја видљиво је да је квалитет рада у другом полугодишту прошле године незнатно опао у односу на стање у првом полугодишту.

- Просјечна оцјена за све службенике за које смо добили податке је 3,61. У првом полугодишту прошле године просјечна оцјена је била 3,62 - рекли су у агенцији и нагласили да је током цијеле 2017. просјечна оцјена такође била 3,62.

У агенцији су нагласили да је постојећим правилником о оцјењивању рада службеника прописана обавеза да све институције обухваћене државном службом достављају извјештаје о оцјењивању два пута годишње, односно за сваких шест мјесеци, а најкасније у року од 30 дана од урађеног посла. Међутим, правилником ни другим важећим прописима нису предвиђене санкције за недостављање тог извјештаја.

- Институцијама ургенцијама указујемо на обавезу да достављају извјештаје о оцјењивању. Савјет министара БиХ је закључком из новембра 2018. године задужио агенцију да појединачно свим институцијама које не врше оцјењивање и које не достављају извјештаје достави ургенцију да од 1. јануара 2019. године започну процес оцјењивања. Ургенције су постигле циљ јер је већи број институција у овом периоду оцјењивања доставио своје оцјене у односу на раније периоде - закључили су у агенцији.

У ранијим документима надлежних је наведено да циљ оцјењивања није санкционисање или награђивање државног службеника, већ мотивисање запослених да константно унапређују своја стручна знања и вјештине како би могли напредовати у каријери и развити свој пуни радни потенцијал.

Најновији збирни извјештај о оцјењивању државних службеника на нивоу БиХ од јула до краја децембра 2018. године налази се на дневном реду сједнице Савјета министара БиХ која је заказана за данас.

Средњорочни план Агенције за државну службу БиХ од 2020. до 2022. године показује да ће новац и у идућем периоду били улаган за запошљавање, обуку и заштиту службеника. За запошљавање и заштиту права службеника у том периоду планирано је 2,75 милиона КМ, док је за стручно усавршавање планирано 1,36 милиона.

 

Просјечне оцјене државних службеника

 

2018.

- друго полугодиште             3,61

- прво полугодиште               3,62

 

2017.

- прво и друго полугодиште 3,62

 

2016.

- прво и друго полугодиште 3,59

 

2015.

- прво и друго полугодиште 3,62

 

2014.

- прво полугодиште               3,78

- друго полугодиште             3,61

 

 

 

 

* Правилник о начину

оцјењивања рада службеника

“не задовољава” (испод 1,50)

 “задовољава” (1,50 - 2,49)

 “успјешан” (2,50 - 3,49)

 “нарочито успјешан” (3,50 и више)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана