Stotine opasnih među migrantima

Željka Domazet, Vedrana Kulaga
Stotine opasnih među migrantima

Sarajevo - BiH bi uskoro mogla doći u velike probleme zbog sve masovnijeg priliva ilegalnih migranata koji nastoje da se preko njene teritorije domognu zemalja EU, a posebnu opasnost predstavljaju informacije da se među njima kriju i bezbjednosno interesantne osobe.

Granična policija BiH je od 1. januara do 26. decembra 2017. u pokušaju ili nakon ilegalnog prelaska granice otkrila 735 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, dok ih je u 2016. otkriveno manje od stotinu. Trend dramatičnog rasta nastavljen je i ove godine što potvrđuje činjenica da je već otkriven 61 državljanin zemalja visokog migracionog rizika.

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić kaže da je BiH u začaranom krugu jer migranti prelaze granicu Hrvatske koja ih vraća u Srbiju, a onda oni ponovo ulaze u BiH.

- Zloupotrebljava se bezvizni režim sa Turskom. Naravno ima i onih koji su bezbjednosno interesantni i kada je riječ o tim ljudima nekoliko stotina njih je identifikovano i uhapšeno. Za rješavanje problema ilegalnih migracija i bezbjednosno interesantnih osoba važna je saradnja u regionu i sa međunarodnim organizacijama - kaže Krešić.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić izjavio je da preduzimaju niz mjera u cilju nadgledanja granice zbog masovnijeg priliva migranata.

- Trebinjskoj jedinici su poslati dodatni službenici i specijalistička oprema za nadzor, a zbog registrovanja više slučajeva korišćenja tovarnog prostora teretnih vozila za krijumčarenje migranata uvedena je privremena mjera pojačane kontrole i obaveznog pregleda teretnih vozila koja u BiH ulaze iz Srbije i Crne Gore - kazao je Galić.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić upozorio je četvrtak nakon sjednice Savjeta ministara da bi BiH mogla uskoro imati velikih problema sa ilegalnim migrantima, uz ocjenu da bi trebalo zapriječiti granicu između Crne Gore i Albanije.

- Nakon  presijecanja glavne rute koja je išla preko Srbije i dalje ka sjeveru stvoreni su problemi. Sada smo postali ruta za migracije. Jedan dio migranata ostao je zaglavljen između Srbije i Grčke. Riječ je o 10.000 ljudi koji polako cure sa tog područja. Otvorena je nova ilegalna ruta iz Grčke preko Albanije, Crne Gore i BiH - kazao je Mektić.

Dodao je da broj ilegalnih migranata možda još nije veliki za zemlje EU, ali jeste za BiH.

-  Još se nosimo s tim i držimo pod kontrolom, ali smo na granici kapaciteta. Broj ilegalnih migranata je u odnosu na 2016. povećan za oko 500 odsto - rekao je Mektić.

Služba za poslove sa strancima

Savjet ministara BiH usvojio je na posljednjoj sjednici plan rada Službe za poslove sa strancima BiH za ovu godinu u kojem je poseban akcenat stavljen na ilegalne migracije i probleme sa kojima se susreće BiH.

Kapacitet Imigracionog centra koji djeluje u sklopu te službe je 120 mjesta, što će biti nedovoljno ukoliko bude nastavljen sadašnji priliv migranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana