Stojičić: Pokušaj blokade skupštine Srpske - politički promašaj opozicije

Srna
Stojičić: Pokušaj blokade skupštine Srpske - politički promašaj opozicije

Banjaluka - Bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dušan Stojičić smatra da je politički promašaj odluka stranaka koje čine Savez za promjene da godinu dana prije sljedećih opštih izbora uđu u predizbornu kampanju i da se nedvosmisleno čini da je borba za vlast u osnovi svega što je viđeno na posljednjem skupštinskom zajedanju.

Stojičić ističe da je čin i pokušaj da se fizički blokira rad parlamenta nešto što je nanijelo veliku štetu Republici Srpskoj i proizvelo dodatnu političku krizu u trenutku kada je kao nasušni hljeb potrebna politička relaksacija i da svi prihvate da se vlast dobija i gubi na izborima.

"To je potpuni politički promašaj", rekao je Stojičić večeras za RTRS.

On kaže da je problem kada se mišljenja o navodnom kršenju Ustava, zakona, Poslovnika nameću građanima kao nekakva istina, jer, kako je rekao, postoje institucije koje to treba da dokazuju.

"Ne možete vi to dokazivati tako što ćete reći - žE, sad više nećemo raditi i niko više neće raditi, već da blokiramo i tako dokažemo svoje političke mišićež", naglašava Stojičić.

Stojičić, koji je bio predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske od 2004. do 2006. godine, kaže da je uvijek bilo izazova, ali da je ova institucija radila i u ratu, i poslije rata.

"Kome može donijeti korist da ne radi Narodna skupština Republike Srpske? I građani znaju da su institucije Republika Srpska, da je to njena suština", naglašava Stojičić.

On smatra da je ovaj oblik iskazivanja poolitičkog autizma uzorokovan činjenicom da aktuelni predstavnici iz Srpske na nivou zajedničkih institucija BiH nemaju legitimitet, a što je ključni osnov za učešće u vršenju vlasti.

"Ta odluka da se posredstvom zajedničkih organa režiraju stvari u Banjaluci, to će idući izbori morati da razriješe", smatra Stojičić.

On očekuje da i na idućim sjednicama Narodne skupštine Republike Srpske bude sitnih podvala, ali kaže i da bi volio da vidi spremnost na kompromis i da vjeruje da će Skupština zadržati kontinuitet i da je iznad svega ovoga.

Stojičić je rekao i da je neučešće opozicije u usvajanju Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske neoprostiva greška, jer je to dokument koji je važan za budućnost Srpske.

Prema njegovim riječima, ta rezolucija nije obavezujuća za nivo BiH, ali jeste suštinski izraz volje Srpske koju nijedan predstavnik u zajedničkim institucijama BiH ne smije zaobići.

On navodi da je učešće svih u usvajanju Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske predstavljalo priliku za izdizanje iznad neke trenutne situacije.

"Naš zalog je stepen političkog jedinstva koje se mora graditi iznutra", poručuje Stojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana