Стојичић: Покушај блокаде скупштине Српске - политички промашај опозиције

Срна
Стојичић: Покушај блокаде скупштине Српске - политички промашај опозиције

Бањалука - Бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске Душан Стојичић сматра да је политички промашај одлука странака које чине Савез за промјене да годину дана прије сљедећих општих избора уђу у предизборну кампању и да се недвосмислено чини да је борба за власт у основи свега што је виђено на посљедњем скупштинском заједању.

Стојичић истиче да је чин и покушај да се физички блокира рад парламента нешто што је нанијело велику штету Републици Српској и произвело додатну политичку кризу у тренутку када је као насушни хљеб потребна политичка релаксација и да сви прихвате да се власт добија и губи на изборима.

"То је потпуни политички промашај", рекао је Стојичић вечерас за РТРС.

Он каже да је проблем када се мишљења о наводном кршењу Устава, закона, Пословника намећу грађанима као некаква истина, јер, како је рекао, постоје институције које то треба да доказују.

"Не можете ви то доказивати тако што ћете рећи - жЕ, сад више нећемо радити и нико више неће радити, већ да блокирамо и тако докажемо своје политичке мишићеж", наглашава Стојичић.

Стојичић, који је био предсједник Народне скупштине Републике Српске од 2004. до 2006. године, каже да је увијек било изазова, али да је ова институција радила и у рату, и послије рата.

"Коме може донијети корист да не ради Народна скупштина Републике Српске? И грађани знају да су институције Република Српска, да је то њена суштина", наглашава Стојичић.

Он сматра да је овај облик исказивања поолитичког аутизма узорокован чињеницом да актуелни представници из Српске на нивоу заједничких институција БиХ немају легитимитет, а што је кључни основ за учешће у вршењу власти.

"Та одлука да се посредством заједничких органа режирају ствари у Бањалуци, то ће идући избори морати да разријеше", сматра Стојичић.

Он очекује да и на идућим сједницама Народне скупштине Републике Српске буде ситних подвала, али каже и да би волио да види спремност на компромис и да вјерује да ће Скупштина задржати континуитет и да је изнад свега овога.

Стојичић је рекао и да је неучешће опозиције у усвајању Резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске неопростива грешка, јер је то документ који је важан за будућност Српске.

Према његовим ријечима, та резолуција није обавезујућа за ниво БиХ, али јесте суштински израз воље Српске коју ниједан представник у заједничким институцијама БиХ не смије заобићи.

Он наводи да је учешће свих у усвајању Резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске представљало прилику за издизање изнад неке тренутне ситуације.

"Наш залог је степен политичког јединства које се мора градити изнутра", поручује Стојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана