Stojanović: Pavlović će Tužilaštvu BiH odgovoriti na navode nakon uvida u obimnu dokumentaciju

G.M, klix.ba
Stojanović: Pavlović će Tužilaštvu BiH odgovoriti na navode nakon uvida u obimnu dokumentaciju

Sarajevo - Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saslušalo je zvani;nike Pavlović banke Petra Lazića, Ljiljanu Garić, vlasnika banke Slobodana Pavlovića (1938.) i njegovog nekadašnjeg prvog saradnika Blagu Blagojevića.

Advokat Miodrag Stojanović kazao je da je završeno ispitivanje svih osumnjičenih za tri krivična djela i to pranje novca, zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje službene isprave.

"Svi su istakli da s obzirom na to da im je Tužilaštvo BiH stavilo na raspolaganje vrlo obimnu finansijsku dokumentaciju i preliminarne nalaze vještaka finansijske struke i SIPA da će se braniti šutnjom", kazao je on.

Dodao je i da su oni istakli kako zadržavaju pravo da odgovore na navode iz osnova sumnje kada izvrše uvid u dokumentaciju vezanu za kredit iz 2008. godine koje je Pavlović banka dala predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku.

Tužilaštvo BiH je najavilo da će ići s prijedlogom za određivanje pritvora u toku dana kada će optuženi i biti predati na postupanje Sudu BiH.

Kazao je da će Ambasada SAD-a biti obaviještena o ovom događaju s obzirom na to da je Slobodan Pavlović državljanin SAD-a.

Vlasnik Pavlović internešnel banke iz Bijeljine Slobodan Pavlović (78) uhapšen je juče na području Mostara u sklopu istrage koja je ranije pokrenuta u vezi sa poslovanjem te banke, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), osim Pavlovića, uhapsili su u Bijeljini bivšeg direktora i referenta za obradu kredita u Pavlović internešnel banci Petra Lazića (54) i Ljiljanu Garić (52) i Pavlovićevog saradnika Blagu Blagojevića (65). Iz Tužilaštva BiH, po čijem nalogu su izvršena hapšenja, saopšteno je da su svi uhapšeni zbog finansijskog kriminala, ali nisu precizirali detalje zbog kojih je pala sumnja na pomenutu četvorku.

- Tužilaštvo i policijske agencije tragaju za još osumnjičenih, koji će uskoro biti lišeni slobode. Tužilaštvo vodi istragu u predmetu koji se odnosi na krivična djela finansijskog kriminala u vezi sa poslovanjem Pavlović internešnel banke i njenog vlasnika - navelo je Tužilaštvo BiH.

Pavlović je juče rekao da nije ni uhapšen ni priveden, već pozvan na informativni razgovor. Informaciju o hapšenju demantovala je i njegova supruga Mira Pavlović.

Iz Pavlovićeve kompanije "Slobomir" istakli su da su netačne i zlonamjerne informacije da je Pavlović pokušao bjekstvom izbjeći privođenje.

- Te dezinformacije dolaze iz krugova koji žele da diskredituju i nanesu štetu Pavloviću i njegovim kompanijama, koje zapošljavaju više od 800 radnika. Pavlović i njegovi saradnici dokazaće nevinost u postupku koji je u toku, a zatim iskoristiti sva pravna sredstva za zaštitu interesa kompanije i svog integriteta - navedeno je u saopštenju kompanije "Slobomir".

Pavlović je 7. decembra prošle godine saslušan u Tužilaštvu BiH u vezi sa kreditom u iznosu od 750.000 evra koji je Pavlović internešnel banka odobrila predsjedniku RS Miloradu Dodiku za kupovinu objekta u Beogradu u vrijeme dok je on bio premijer Srpske. Izvršni direktor Pavlović banke Jelena Mihajlović nedavno je "Glasu Srpske" kazala da taj kredit ni po čemu nije sporan i da je odobren u skladu sa svim zakonskim propisima i procedurama i internim aktima banke.

- Ne samo da nema ništa problematično u odobravanju kredita, nego je i njegovo servisiranje uredno. Tu je suvišno bilo šta drugo reći i tražiti - rekla je Mihajlovićeva.

Pripadnici SIPA nedavno su pretresli sjedište Pavlović banke u Bijeljini i njene filijale u Banjaluci i Doboju. Banka je istražiocima stavila na raspolaganje svu dokumentaciju. Direktor Pavlović banke Ružica Janković izjavila je tada da su inspektori SIPA tražili informacije u vezi sa istragom o kreditu odobrenom Dodiku. SDS je u novembru prošle godine protiv Dodika i više osoba iz Pavlović banke podnio krivičnu prijavu.

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović rekao je da je spektakularna akcija Tužilaštva BiH i SIPA jeftin pokušaj skretanja pažnje.

- Žele da skrenu pažnju sa šokantnog otkrića o sramnom glasanju ministara iz Saveza za promjene protiv RS i svog naroda. Tu akciju direktno je naložio ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kako bi sakrio svoje i nečasne tragove svojih kolega sa tajne sarajevske sesije od 26. januara - rekao je Petrović, aludirajući na donošenje odluke o mehanizmu koordinacije u Savjetu ministara BiH bez konsultacija i znanja Vlade RS.

Bobar banka

Tužilaštvo BiH izdalo je nalog SIPA i da narednih dana izuzme dokumentaciju Bobar banke iz Bijeljine u kojoj je pokrenut postupak likvidacije. Dokumentacija će biti izuzimana u Bijeljini, Trebinju i Banjaluci. Portparol SIPA Kristina Jozić rekla je da je SIPA primila naredbu za prikupljanje dokumentacije o Bobar banci.

- Formiran je poseban tim istražilaca SIPA - navela je Jozićeva.

Prema nezvaničnim informacijama, iz Agencije za bankarstvo RS juče je izuzeta dokumentacija o poslovanju Bobar banke, ali to nisu željeli da potvrde u Tužilaštvu BiH, SIPA i u Agenciji za bankarstvo.

- Sva dokumenta u vezi sa poslovanjem Bobar banke ranije smo proslijedili Tužilaštvu BiH - rekla je portparol Agencije za bankarstvo RS Sanja Zec.

Uhapšeni

Slobodan Pavlović - vlasnik Pavlović banke

Petar Lazić - bivši direktor Pavlović banke

Ljiljana Garić - bivši referent za obrade kredita u Pavlović banci

Blago Blagojević - saradnik Slobodana Pavlovića

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana