Стојановић: Павловић ће Тужилаштву БиХ одговорити на наводе након увида у обимну документацију

Г.М, klix.ba
Стојановић: Павловић ће Тужилаштву БиХ одговорити на наводе након увида у обимну документацију

Сарајево - Тужилаштво Босне и Херцеговине саслушало је звани;нике Павловић банке Петра Лазића, Љиљану Гарић, власника банке Слободана Павловића (1938.) и његовог некадашњег првог сарадника Благу Благојевића.

Адвокат Миодраг Стојановић казао је да је завршено испитивање свих осумњичених за три кривична дјела и то прање новца, злоупотребу службеног положаја и фалсификовање службене исправе.

"Сви су истакли да с обзиром на то да им је Тужилаштво БиХ ставило на располагање врло обимну финансијску документацију и прелиминарне налазе вјештака финансијске струке и SIPA да ће се бранити шутњом", казао је он.

Додао је и да су они истакли како задржавају право да одговоре на наводе из основа сумње када изврше увид у документацију везану за кредит из 2008. године које је Павловић банка дала предсједнику РС-а Милораду Додику.

Тужилаштво БиХ је најавило да ће ићи с приједлогом за одређивање притвора у току дана када ће оптужени и бити предати на поступање Суду БиХ.

Казао је да ће Амбасада САД-а бити обавијештена о овом догађају с обзиром на то да је Слободан Павловић држављанин САД-а.

Власник Павловић интернешнел банке из Бијељине Слободан Павловић (78) ухапшен је јуче на подручју Мостара у склопу истраге која је раније покренута у вези са пословањем те банке, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA), осим Павловића, ухапсили су у Бијељини бившег директора и референта за обраду кредита у Павловић интернешнел банци Петра Лазића (54) и Љиљану Гарић (52) и Павловићевог сарадника Благу Благојевића (65). Из Тужилаштва БиХ, по чијем налогу су извршена хапшења, саопштено је да су сви ухапшени због финансијског криминала, али нису прецизирали детаље због којих је пала сумња на поменуту четворку.

- Тужилаштво и полицијске агенције трагају за још осумњичених, који ће ускоро бити лишени слободе. Тужилаштво води истрагу у предмету који се односи на кривична дјела финансијског криминала у вези са пословањем Павловић интернешнел банке и њеног власника - навело је Тужилаштво БиХ.

Павловић је јуче рекао да није ни ухапшен ни приведен, већ позван на информативни разговор. Информацију о хапшењу демантовала је и његова супруга Мира Павловић.

Из Павловићеве компаније "Слобомир" истакли су да су нетачне и злонамјерне информације да је Павловић покушао бјекством избјећи привођење.

- Те дезинформације долазе из кругова који желе да дискредитују и нанесу штету Павловићу и његовим компанијама, које запошљавају више од 800 радника. Павловић и његови сарадници доказаће невиност у поступку који је у току, а затим искористити сва правна средства за заштиту интереса компаније и свог интегритета - наведено је у саопштењу компаније "Слобомир".

Павловић је 7. децембра прошле године саслушан у Тужилаштву БиХ у вези са кредитом у износу од 750.000 евра који је Павловић интернешнел банка одобрила предсједнику РС Милораду Додику за куповину објекта у Београду у вријеме док је он био премијер Српске. Извршни директор Павловић банке Јелена Михајловић недавно је "Гласу Српске" казала да тај кредит ни по чему није споран и да је одобрен у складу са свим законским прописима и процедурама и интерним актима банке.

- Не само да нема ништа проблематично у одобравању кредита, него је и његово сервисирање уредно. Ту је сувишно било шта друго рећи и тражити - рекла је Михајловићева.

Припадници SIPA недавно су претресли сједиште Павловић банке у Бијељини и њене филијале у Бањалуци и Добоју. Банка је истражиоцима ставила на располагање сву документацију. Директор Павловић банке Ружица Јанковић изјавила је тада да су инспектори SIPA тражили информације у вези са истрагом о кредиту одобреном Додику. СДС је у новембру прошле године против Додика и више особа из Павловић банке поднио кривичну пријаву.

Генерални секретар СНСД-а Лука Петровић рекао је да је спектакуларна акција Тужилаштва БиХ и SIPA јефтин покушај скретања пажње.

- Желе да скрену пажњу са шокантног открића о срамном гласању министара из Савеза за промјене против РС и свог народа. Ту акцију директно је наложио министар безбједности БиХ Драган Мектић како би сакрио своје и нечасне трагове својих колега са тајне сарајевске сесије од 26. јануара - рекао је Петровић, алудирајући на доношење одлуке о механизму координације у Савјету министара БиХ без консултација и знања Владе РС.

Бобар банка

Тужилаштво БиХ издало је налог SIPA и да наредних дана изузме документацију Бобар банке из Бијељине у којој је покренут поступак ликвидације. Документација ће бити изузимана у Бијељини, Требињу и Бањалуци. Портпарол SIPA Кристина Јозић рекла је да је SIPA примила наредбу за прикупљање документације о Бобар банци.

- Формиран је посебан тим истражилаца SIPA - навела је Јозићева.

Према незваничним информацијама, из Агенције за банкарство РС јуче је изузета документација о пословању Бобар банке, али то нису жељели да потврде у Тужилаштву БиХ, SIPA и у Агенцији за банкарство.

- Сва документа у вези са пословањем Бобар банке раније смо прослиједили Тужилаштву БиХ - рекла је портпарол Агенције за банкарство РС Сања Зец.

Ухапшени

Слободан Павловић - власник Павловић банке

Петар Лазић - бивши директор Павловић банке

Љиљана Гарић - бивши референт за обраде кредита у Павловић банци

Благо Благојевић - сарадник Слободана Павловића

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана