Што прије дефинисати принципе сложених процеса у БиХ

Срна
Што прије дефинисати принципе сложених процеса у БиХ

Бањалука - Удружење правника Републике Српске, заједно са осталим стручним и научним институцијама, што прије ће приступити дефинисању принципа на којима ће се одвијати сложени процеси у Српској и БиХ, међу којима су и питање механизма координације, референдума, али и рада судова, укључујући и уставне, поруке су дводневног савјетовања правника "Октобарски правнички дани" у Бањалуци.

Предсједник Удружења правника Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је да су сви објављени реферати били посвећени врло актуелним питањима о којима се расправља у Републици Српској, БиХ и међународним оквирима.

"Затражили смо од свих да развијају систем правне државе, да се право и правна струка ставе у први план и да се правници изборе за смјер развоја државности и уставности на основу струке, а не најобичнијег политичког волонтаризма", рекао је Кузмановић.

Према његовим ријечима, правници су у овом процесу динамичан фактор и предузеће све што је у оквиру закона и демократских принципа.

"Наравно, правници не могу ништа одлучити, али ће своје ставове упутити институцијама Републике Српске и БиХ", рекао је Кузмановић.

Декан Правног факултета бањалучког Универзитета Витомир Поповић најавио је да ће ускоро бити одржан научни скуп на којем ће учествовати водећи експерти из уставног и других правних области и на којем ће се расправљати о питањима у вези са референдумом, не само о статусу Суда и Тужилаштва БиХ, већ и о проблему преношења надлежности на ниво БиХ.

"Посебна пажња биће посвећена механизму координације, који би требало да то буде у пуном смислу, а не централистички приступ са нивоа БиХ и наметање било каквих рјешења која не познаје садашња уставна структура БиХ и Републике Српске", рекао је Поповић.

Упитан да ли даје предност структуралном дијалогу о реформи правосуђа у БиХ или референдуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ, Поповић је одговорио да би, ако дође до побољшања у погледу рада ових институција, та питања можда и могла бити елиминисана и да би било могуће говорити о другачијем приступу референдуму.

"Прије свега, на сцени имамо одлуку Народне скупштине Републике Српске о референдуму, која се мора извршити, а с друге стране, мислим да не постоје препреке да се и у оквиру структуралног дијалога дође до рјешења на задовољство Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/", рекао је Поповић.

Према његовом мишљењу, без дијалога не може се говорити о било каквом рјешавању односа у БиХ.

"Сматрам да дијалог треба да буде на првом мјесту, али не дијалог који не даје никакве резултате, већ да се у међусобним односима Републике Српске и ФБиХ сагледају чињенице у свјетлу садашње уставне структуре БиХ као државе два ентитета и три народа. Све друго нема никаквог смисла", рекао је Поповић.

Међународно савјетовање правника "Октобарски правнички дани" окупило је јуче и данас на Правном факултету бањалучког Универзитета 700 учесника, а објављено је више од 80 реферата у три тома.

Организатор скупа су Удружење правника Републике Српске и Правни факултет Универзитета у Бањалуци, а суорганизатор Адвокатска комора Републике Српске, Нотарска комора, Центар за едукацију судија и тужилаца и Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана