Sto džihadista iz BiH u jedinici Al Šišanija

G. M.
Sto džihadista iz BiH u jedinici Al Šišanija

Sarajevo - Najveći broj džihadista iz BiH koji ratuju za terorističku organizaciju Islamska država (IS) nalazi se u jedinici kojom komanduje jedan od najradikalnijih vojnih komandanata IS Abu Omer Al Šišani.

Sagovornik "Glasa Srpske" blizak bezbjednosnim strukturama kaže da nadležne institucije imaju sveobuhvatne podatke za 144 džihadista iz BiH koji se nalaze u Siriji i Iraku, te da većina njih ratuje na strani IS, dok se dio nalazi u pokretu Al Nusra koji je dio "Al-Kaide".

- Pod direktnom komandom Al Šišanija je više od 100 islamističkih boraca iz BiH. U narednih mjesec očekuje se da se toj jedinici priključi još oko 30 boraca koji su stigli iz BiH - kazao je naš sagovornik.

Al Šišani je Čečen koji je rođen 1986. godine u Gruziji, a pravo ime mu je Tarkan Batirašvili. Ratovao je protiv Rusa u gruzijskoj vojsci iz koje je otpušten zbog bolesti. Gruzijska policija hapsila ga je zbog nezakonitog posjedovanja oružja. Kad je 2010. godine pušten iz pritvora, otišao je u Tursku, a zatim se pojavio u Siriji gdje je kao komandant predvodio jedinicu stranih boraca koja je zauzela oblasti u blizini iračke granice. Generalni vojni šef u IS postao je kad je u junu poginuo irački komandant IS Abu Abdul Rahman. Za njega islamistički portali tvrde da nije izgubio nijednu bitku te da sada strane džihadiste predvodi i bitkama u Kobaneu, gradu na turskoj granici.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana