Стижу велики улагачи, БиХ треба да искористи ту прилику

Агенције
Стижу велики улагачи, БиХ треба да искористи ту прилику

Сарајево - Готово 2.000 учесника, укључујући највише представнике БиХ, лидере земаља западног Балкана, те представнике пословне заједнице из многих западноевропских земаља, окупиће се од 7. до 9 маја у Сарајеву на годишњем састанку Одбора гувернера, инвестицијске конференције и бизнис форуму Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

Предсједник ЕБРД-а Сума Чакрабарти рекао је у интервјуу за Фену да би овим догађајима требало да присуствују и представници из пословног свијета из 38 економија у којима је ЕБРД присутан.

Како је напоменуо, ЕБРД свој годишњи састанак и пословни форум у 2019. години организује у Сарајеву као јединствену прилику да представи Сарајево и БиХ као мјесто погодно за бављење бизнисом, оцјењујући да БиХ има огроман потенцијал за остварење тог циља.

- Директна страна улагања су кључна не само за БиХ и не само за земље западног Балкана, већ и за цијелу Европу. Таква улагања веома су важна не само као извор дугорочног финансирања, који долази с преданошћу и перспективом, него и за пренос вјештина и знања - појаснио је Чакрабарти.

Врло важном је назвао и потребу да земље предузму наредне кораке у развоју, али је и напоменуо да страним инвеститорима много значи када имају прилику да упознају неку државу из прве руке.

Управо ту јединствену прилику за инвеститоре, напомиње Чакрабарти, пружиће годишњи састанак ЕБРД-а јер ће омогућити да улагачи који буду присуствовали том догађају упознају Сарајево и БиХ, а многи од њих иначе не би дошли у земљу.

Чакрабарти је говорио и о областима инвестирања у земљама западног Балкана, казавши да је овај дио Европе кључна регија Европске банке за обнову и развој.

- Само прошле године уложили смо више од 1,1 милијарду евра кроз 67 пројеката у шест земаља, што је рекордан резултат, а ове године тежимо сличном нивоу улагања - појаснио је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана