Стиже нови талас миграната

ATV
Стиже нови талас миграната

Све је већи број миграната који илегално улазе у БиХ. Подаци Граничне полиције показују да их је у 2018. било за 500 одсто више него 2017. БиХ је једна од главних рута за пут према земљама ЕУ па и не чуде најаве о новом мигрантском таласу, можда и највећем до сада.

“Долазак и пролазак илегалних миграната кроз БиХ није стао и то је рута која је активна и данас. Очекујем да ће се број повећати и да ће он у прољећним данима бити већи него што је био у прољеће прошле године. То је нешто на шта указују сви показатељи које ми имамо. Рута овдје остаје активна и очекујем да ће бити једна од кључних за прелазак и пролазак миграната у ЕУ,” рекао је Мијо Крешић, замјеник министра безбједности БиХ. 

У септембру и октобру мигранти су се држали ријечних долина, гдје су најлакше илегално прелазили границу. У зимским данима то је, без великог ризика, немогуће.

Снијег и минуси, за сада, су олакшали посао Граничној полицији. Мали је број оних који се усуђују да илегално прелазе границу под снијежним сметовима, али, ипак, постоје и такве групе.

На граничним прелазима припремају се за нови мигрантски талас с прољећа. Информације које пристижу из Грчке и Турске не обећавају, јер говоре о хиљадама миграната који иду ка овом подручју. 

“Преузимање ванредних мјера на граници БиХ, посебно на сјевероистоку и истоку земље, покушати спријечити тај притисак миграната, а можемо очекивати да ћемо имати сличне слике као што смо имали у септембру и октобру 2018. године, који су сигурно били најкритичнији мјесеци када су миграције у питању,” каже Санела Дујковић, портпарол Граничне полиције БиХ.

Гранична полиција поново ће да затражи помоћ МУП-а Републике Српске. Према статистичким подацима, највећи број илегалаца је из Пакистана, Ирана, Сирије, Авганистана, Ирака и Либије. До сада су бројне критике упућене надлежнима у заједничким институцијама који би требало да се изборе са мигрантском кризом. Посебно их критикују из Унско санског кантона, гдје су и највећи проблеми са онима који су, евидентно, запели у БиХ на путу према ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана