Stiže novac za još jedan autoput kroz RS

Danijela Stokanić
Stiže novac za još jedan autoput kroz RS

Banjaluka - Za izgradnju dionice autoputa duge šest kilometara i dvije petlje na koridoru 5C kroz Srpsku obezbijeđeno je 70 miliona evra, a radovi bi trebalo da počnu već na proljeće.

Ugovor o kreditu u ovom iznosu juče su u Banjaluci potpisali generalni direktor "Autoputeva RS" Dušan Topić i direktorica Odjeljenja za transport Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sju Baret. Dionica koridora će se nalaziti na pravcu od postojećeg autoputa "9. januar" do Doboja, a iz ovog kredita biće finansirana i izgradnja puta koji će povezati koridor sa postojećim magistralnim putem zajedno sa prelazom preko rijeke Bosne. Postoji mogućnost da za ove poslove bude obezbijeđeno i više novca, jer Evropska unija razmatra sufinansiranje projekta grantom od 15,3 miliona evra koji bi bio odobren putem Investicionog okvira za zapadni Balkan.

- Riječ je o prvoj dionici koridora čija je ukupna dužina 46,6 kilometara. To je dionica između petlji "Tovir" i "Kostajnica". Veoma nam je bitno da obezbijedimo kontinuitet u izgradnji autoputeva, a ovaj kredit trebalo bi da prate grant sredstva EU - rekao je Topić.

Napominje da je potpisivanje ugovora o kreditu rezultat kontinuirane i konstruktivne saradnje sa EBRD-om.

- Veoma smo zahvalni za podršku koju smo dobili u proteklom periodu i nadamo se da ćemo intenzivirati našu saradnju sada kada će akcize na gorivo biti promijenjene, što će doprinijeti ubrzavanju infrastrukturnih projekata. Željeli bismo takođe da zahvalimo EU na njihovoj podršci transportnom sektoru u sklopu agende za povezivanje i što razmatra predloženi investicioni grant - kazao je Topić.

Baretova je naglasila da će nova investicija doprinijeti integrisanju BiH sa ostalim zemljama zapadnog Balkana i evropskim tržištem.

- Ovo je nastavak ranijih projekata u sklopu kojih je već izgrađeno 100 kilometara modernog autoputa i ovim projektom se pruža podrška razvoju zemlje kroz integrisanje i povezivanje - rekla je Baretova.

Direktor EBRD-a za BiH Jan Braun istakao je da je ovaj projekat primjer kako ova banka podstiče ekonomski razvoj u Srpskoj.

- Ukoliko putnoj infrastrukturi dodam i željeznice, u BiH do sada je uloženo oko tri milijarde evra - kazao je Braun.

Premijerka RS Željka Cvijanović istakla je da potpisivanje ugovora pojačava perspektivu Srpske da se bolje pozicionira na planu ekonomije i privlačenja investitora.

- Bez modernih autoputeva ne može se razmišljati o normalnoj komunikaciji građana, razvoju turizma i bilo koje grane industrije. Svi koji veoma vole da se voze autoputevima u našoj regiji možda bi trebalo da prestanu da kritikuju kada mi gradimo takve puteve u Srpskoj - istakla je Cvijanovićeva.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić ponovio je da se ne radi o prvom projektu u Srpskoj koji finansira EBRD.

- Saradnja sa tom bankom će biti nastavljena na novim projektima - rekao je Trninić.

Koridor 5C je glavni međunarodni transportni koridor u BiH i njegov razvoj je, smatraju u EBRD-u, strateški prioritet. Ovaj autoput je dio glavne mreže zapadnog Balkana i napravljen je kao produžetak transevropske transportne mreže. Kada bude završen, povezaće mađarski glavni grad Budimpeštu sa hrvatskom lukom Ploče.

- Investicije u modernizaciju i poboljšanje transportne infrastrukture s ciljem jačanja integrisanosti, podsticanja lokalne ekonomije i pripreme ekonomski održivih struktura su jedan od naših prioriteta u BiH - kažu u EBRD-u.

Most na Savi

U "Autoputevima RS" istakli su da uveliko traju pripreme i za raspisivanje tendera za izbor firme koja će graditi most preko rijeke Save kod Gradiške, čime bi autoput Banjaluka - Gradiška bio povezan na panevropski koridor 10, odnosno autoput Beograd - Zagreb.

Među prioritetima preduzeća za narednu godinu su i projekti za čiju su realizaciju zainteresovani kineski partneri poput izgradnje autoputa Banjaluka - Prijedor - Novi Grad i Banjaluka - Mliništa.

Radovi koji će biti finansirani iz kredita

- izgradnja dvije petlje na autoputu

- dionica autoputa dužine šest kilometara između te dvije petlje

- put koji će povezati koridor sa postojećim magistralnim putem zajedno sa prelazom preko rijeke Bosne

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana