Stigao zahtjev za izručenje Huseina Mujanovića

Srna
Stigao zahtjev za izručenje Huseina Mujanovića

Beograd - U Ministarstvo pravde Srbije u srijedu je stigao zahtev Ministarstva pravde BiH za izručenje Huseina Mujanovića koji je uhapšen krajem jula prema potjernici MUP-a Srbije zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad srpskim civilima u sarajevskim naseljima Hrasnica i Sokolović kolonija.

- Zahtjev za izručenje iz BiH je stigao i u toku dana će biti proslijeđen nadležnom sudu na dalje postupanje - rečeno je Srni u Ministarstvu pravde Srbije.

Mujanović je bio ratni upravnik logora u Hrasnici, a uhapšen je na graničnom prelazu Priboj-Uvac.

Nakon hapšenja Mujanoviću, koji ima državljanstvo BiH, određen je pritvor do tri mjeseca, a predmet protiv njega zaveden je i u Tužilaštvu BiH.

U Centru za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku ranije je rečeno da se Mujanović nalazi u njihovoj bazi bošnjačkih ratnih zločinaca kao upravnik logora u Hrasnici od jula do kraja septembra 1992. godine.

Prema podacima ovog centra, za vrijeme upravljanja Mujanovića ovim logorom ubijeno je više od 10 logoraša Srba, a u tom logoru zatvorenici su surovo mučeni.

Mujanović je bio pripadnik muslimansko-hrvatskih formacija i na teret mu se stavljaju zločini nad srpskim civilima od aprila 1992. do kraja 1994. godine u naseljima Hrasnica i Sokolović kolonija.

Ministarstvo pravde BiH je zvaničan zahtjev, uz popratnu dokumentaciju Tužilaštva BiH, dostavilo ministarstvu u Srbiji koje će ga proslijediti Vjeću za ratne zločine Višeg suda u Beogradu /Specijalnom sudu/ po čijem nalogu je osumnjičeni i pritvoren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana