Стигао захтјев за изручење Хусеина Мујановића

Срна
Стигао захтјев за изручење Хусеина Мујановића

Београд - У Министарство правде Србије у сриједу је стигао захтев Министарства правде БиХ за изручење Хусеина Мујановића који је ухапшен крајем јула према потјерници МУП-а Србије због сумње да је починио ратни злочин над српским цивилима у сарајевским насељима Храсница и Соколовић колонија.

- Захтјев за изручење из БиХ је стигао и у току дана ће бити прослијеђен надлежном суду на даље поступање - речено је Срни у Министарству правде Србије.

Мујановић је био ратни управник логора у Храсници, а ухапшен је на граничном прелазу Прибој-Увац.

Након хапшења Мујановићу, који има држављанство БиХ, одређен је притвор до три мјесеца, а предмет против њега заведен је и у Тужилаштву БиХ.

У Центру за истраживање српских страдања у 20. вијеку раније је речено да се Мујановић налази у њиховој бази бошњачких ратних злочинаца као управник логора у Храсници од јула до краја септембра 1992. године.

Према подацима овог центра, за вријеме управљања Мујановића овим логором убијено је више од 10 логораша Срба, а у том логору затвореници су сурово мучени.

Мујановић је био припадник муслиманско-хрватских формација и на терет му се стављају злочини над српским цивилима од априла 1992. до краја 1994. године у насељима Храсница и Соколовић колонија.

Министарство правде БиХ је званичан захтјев, уз попратну документацију Тужилаштва БиХ, доставило министарству у Србији које ће га прослиједити Вјећу за ратне злочине Вишег суда у Београду /Специјалном суду/ по чијем налогу је осумњичени и притворен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана