Štićene osobe i imovina na udaru tri puta mjesečno

Glas Srpske
Štićene osobe i imovina na udaru tri puta mjesečno

Sarajevo - Domaće službe gotovo svakog mjeseca bilježe po nekoliko prijetnji koje stižu na adrese štićenih osoba i imovine, a najnoviji podaci ukazuju na to da ih je lani najviše stiglo putem SMS poruka, pisama, društvenih mreža te ugrožavanjem pratnje.

Fizička i tehnička zaštita štićenih osoba, objekata i imovine je jedan od poslova službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koja se nalazi u okviru Ministarstva bezbjednosti BiH.

U najnovijem izvještaju o radu direkcije za 2018. godinu, koji je usvojen na sjednici Savjeta ministara BiH, piše da su u segmentu procjene prijetnji kroz preventivni rad prikupljene i analizirane informacije za osobe koje mogu da napadnu štićene osobe, objekte i imovinu.

Ne navodeći o kome se radi, naglašeno je da je 14 slučajeva bilo usmjereno prema štićenim osobama, što je za jedan manje u odnosu na godinu ranije, a koji su se mahom odnosili na prijetnje putem SMS poruka, i-mejlova, pisama, komentara na društvenim mrežama, ugrožavanjem pratnje vozila i fizičkim napadom.

- Pet prijetnji se odnosilo na zaposlene u pravosuđu, četiri slučaja ugrožavanje eskorta vozila, tri prema članovima Predsjedništva BiH, dok se po jedan slučaj odnosio na ministra u Savjetu ministara BiH i zaposlenom u diplomatsko-konzularnoj mreži - navedeno je u izvještaju.

Stručnjak za bezbjednost Dragomir Keserović ocijenio je za “Glas Srpske” da posljednji podaci pokazuju da se svakog mjeseca, u prosjeku, dogode tri bezbjednosna događaja, što je popriličan broj za malu sredinu kakva je BiH. Keserović je naglasio da se može izdvojiti nekoliko mogućnosti za takvo stanje na terenu. To može, kako je kazao, biti zbog povećanog broja bezbjednosno-interesantnih lica, posljedica boljeg rada i evidentiranja svih slučajeva od domaćih službi, ali nije isključio ni mogućnost da neki, u nedostatku argumenata, posežu za proizvodnjom događaja da bi “pravdali” rad i novac koji imaju na raspolaganju. To bi, kako je rekao, bila veoma loša poruka.

- Nekih ozbiljnih napada na ličnosti i objekte nije bilo lani, ali podaci su signal da ne možemo nikada da budemo sigurni da li ćemo biti meta napada - rekao je Keserović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana