Штићене особе и имовина на удару три пута мјесечно

Глас Српске
Штићене особе и имовина на удару три пута мјесечно

Сарајево - Домаће службе готово сваког мјесеца биљеже по неколико пријетњи које стижу на адресе штићених особа и имовине, а најновији подаци указују на то да их је лани највише стигло путем СМС порука, писама, друштвених мрежа те угрожавањем пратње.

Физичка и техничка заштита штићених особа, објеката и имовине је један од послова службеника Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, која се налази у оквиру Министарства безбједности БиХ.

У најновијем извјештају о раду дирекције за 2018. годину, који је усвојен на сједници Савјета министара БиХ, пише да су у сегменту процјене пријетњи кроз превентивни рад прикупљене и анализиране информације за особе које могу да нападну штићене особе, објекте и имовину.

Не наводећи о коме се ради, наглашено је да је 14 случајева било усмјерено према штићеним особама, што је за један мање у односу на годину раније, а који су се махом односили на пријетње путем СМС порука, и-мејлова, писама, коментара на друштвеним мрежама, угрожавањем пратње возила и физичким нападом.

- Пет пријетњи се односило на запослене у правосуђу, четири случаја угрожавање ескорта возила, три према члановима Предсједништва БиХ, док се по један случај односио на министра у Савјету министара БиХ и запосленом у дипломатско-конзуларној мрежи - наведено је у извјештају.

Стручњак за безбједност Драгомир Кесеровић оцијенио је за “Глас Српске” да посљедњи подаци показују да се сваког мјесеца, у просјеку, догоде три безбједносна догађаја, што је поприличан број за малу средину каква је БиХ. Кесеровић је нагласио да се може издвојити неколико могућности за такво стање на терену. То може, како је казао, бити због повећаног броја безбједносно-интересантних лица, посљедица бољег рада и евидентирања свих случајева од домаћих служби, али није искључио ни могућност да неки, у недостатку аргумената, посежу за производњом догађаја да би “правдали” рад и новац који имају на располагању. То би, како је рекао, била веома лоша порука.

- Неких озбиљних напада на личности и објекте није било лани, али подаци су сигнал да не можемо никада да будемо сигурни да ли ћемо бити мета напада - рекао је Кесеровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана