Stevandić osniva novu stranku?

nezavisne.com
Stevandić osniva novu stranku?

Banjaluka - Nenad Stevandić, član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke i aktuelni potpredsjednik Narodne skupštine RS, osnovaće novu političku stranku, saznaju "Nezavisne".

Novoj stranci, kako saznajemo, pristupiće i još neki članovi SDS-a iz aktuelnog saziva Narodne skupštine RS.

Sam Stevandić nije juče ni potvrdio ni demantovao ovu informaciju naglašavajući da ima odličnu saradnju sa svim patriotskim snagama u RS koje su na liniji zaštite i napretka Republike Srpske.

"Imam saradnju sa svim patriotskim snagama, nevladinim organizacijama i svima onima kojima je RS i njen razvoj na prvom mjestu. Borim se i boriću se za nacionalne, demokratske i stručne vrijednosti", kratko je prokomentarisao Stevandić, ne želeći direktno da se izjasni o tome da li osniva novu stranku.

Prema informacijama do kojih smo došli, nakon nedavno održane izborne sjednice Skupštine SDS-a, na kojoj je Mladen Bosić, novi-stari predsjednik, dobio još jedan četvorogodišnji mandat na čelu stranke, sve glasniji su oni koji su bili protiv njegovog imenovanja, među kojima je i Stevandić.

"Nakon izborne sjednice Skupštine SDS-a sve veći su pritisci na Stevandića da se pravi nova stranka, a ovi pritisci dolaze i iz nekih krugova u Beogradu koji su nezadovoljni politikom SDS-a", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak ovoj stranci.

Isti izvor navodi da Stevandić svoj politički angažman ne može nastaviti u SDS-u s obzirom na kritike koje je uputio rukovodstvu ove stranke.

Inače, Stevandić je na prošlim opštim izborima kao kandidat za poslanika Narodne skupštine RS dobio 12.841 pojedinačni glas, a više od njega, kada je u pitanju izbor poslanika NS RS, imao je samo Zlatko Maksimović, i to 14.891. I sam Maksimović, koji je inače iz Bijeljine, nezadovoljan je stanjem u SDS-u, pa je gotovo izvjesno da će se i on naći u redovima nove stranke.

Da je osnivanje ove stranke sve realnije, svjedoče i Stevandićeve sve češće kritike na račun aktuelnog rukovodstva SDS-a, a posljednja je da joj Bakir Izetbegović, lider SDA, determiniše političke projekte i procese.

"Mi ne smijemo da budemo u istoj vojsci sa Bakirom kada se napada vlast u Srpskoj. Mi moramo sačuvati RS", rekao je nedavno Stevandić.

Podsjećanja radi, na posljednjoj izbornoj sjednici Skupštine SDS-a, Stevandić je otvoreno podržao kandidaturu Miće Mićića za predsjednika stranke, koji je na kraju izgubio od Bosića.

Danima prije toga Stevandić je otvoreno lobirao za Mićića, a "izvisio" je kao kandidat za zamjenika predsjednika stranke, s obzirom na to da je najuže rukovodstvo SDS-a izmijenilo Statut stranke i ukinulo ovu funkciju.

Pokušali smo juče da dobijemo komentar Vukote Govedarice, predsjednika Kluba poslanika SDS-a u NS RS, ali se do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nije javljao na telefon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana