Stevandić: Ustavni sud BiH se ne bavi pravom

Srna
Stevandić: Ustavni sud BiH se ne bavi pravom

Banjaluka - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas Srni da je Ustavni sud BiH nadležan jedino u predmetima kada donosi odluke na štetu Srpske jer se ne bavi pravom, nego političkom procjenom.

Reagujući na odluku Ustavnog suda BiH prema kojoj ova institucija nije nadležna u vezi sa Pravilnikom o uslovima za izdavanje licence i kvalifikacione kartice vozača, Stevandić je rekao da je iz odluke vidljiva pristrasnost i neobjektivnost.


"Ustavni sud BiH se ponaša politički. Dok god postoji podjela u srpskom narodu i među njegovim predstavnicima u parlamentu BiH, Ustavni sud BiH će donositi odluke na našu štetu jer se ne vodi pravom, nego političkom procjenom", smatra Stevandić.

Ustavni sud BiH danas je na plenarnoj sjednici odbacio kao nedopušten zahtjev grupe poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o uslovima za izdavanje licence i kvalifikacione kartice vozača zbog nenadležnosti Ustavnog suda BiH.

Podnosilac zahtjeva smatrao je da se ovim pravilnikom izašlo iz podjele nadležnosti između entiteta i BiH, te da je nadležno ministarstvo njegovim donošenjem izašlo izvan zakona koji mu daje ovlaštenje da donese takav pravilnik, a riječ je o zakonu o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana