Stevandić: Srpska ima politički i ustavni osnov za vojnu neutralnost

Srna
Stevandić: Srpska ima politički i ustavni osnov za vojnu neutralnost

Banjaluka - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je danas u Banjaluci da Srpska ima politički i ustavni osnov za rezoluciju o vojnoj neutralnosti Srpske, koja bi trebalo da se usvoji na narednoj sjednici Narodne skupštine.

Stevandić je rekao da bi sve izmjene Ustava ili pristupanje bilo kojem vojnom i sličnom savezu trebalo da budu zasnovane na konsenzusu dva entiteta i tri naroda.


"I da svaki narod putem vojih predstavnika unutar entiteta i na nivou zajedničkih organa ima pravo da donosi ili ne donosi takve odluke. Zato je izlišno pričati da li Srpska to može ili ne može, treba ili ne treba kada je faktor u procesu pristupanja bilo kakvim integracijama", rekao je Stevandić, koji je i predsjednik Ujedinjene Srpske.

On je u vezi s tim dodao da se o razlozima za i protiv treba demokratski raspravljati.

Kada je riječ o tvrdnjama opozicije u Srpskoj da nijedna "normalna" banka neće dati novac Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ za refinansiranje dugova, Stevandić je istakao da je to prizemna kvalifikacija.

"U UKC-u su ogromna dugovanja i postoje krediti nekoliko banaka. To je veoma poznat model i često su i kolege iz opozicije demonstrirali refinansiranje kredita u Narodnoj skupštini, odnosno da se svi krediti kapacitiraju na jedno mjesto kako bi se dobila niža kamata i povoljniji anuitetni plan", rekao je Stevandić.

On je podsjetio da je slično uradio i Grad Banjaluka, te da ga u tom smislu zapanjuje tolika vrsta trivijalnosti opozicije, koja određuje koja je banka "normalna", a koja nije.

"Banke su u vlasištvu osnivača koji imaju kapital i koji u skladu sa svojim interesima odlučuju. Nama je sada bitno da refinansiramo postojeće obaveze, a ko ih je i kako stvorio i zbog čega, to je više stvar za tužilaštva ili procjena ranijih stvari za koje trenutno nisam nadležan, iako snosim posljedice takvih odluka", naveo je Stevandić.

On je poručio kolegama iz opozicije da su trebali da pozitivno uzvrate na dobre stavove i njegov trud da se gradi Klinički centar u Istočnom Sarajevu, a ne da stalno prave podjele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana