Стевандић: Одлука Уставног суда доприноси дизању тензија

Срна
Стевандић: Одлука Уставног суда доприноси дизању тензија

Бањалука - Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је Срни да данашња одлука Уставног суда БиХ - да Народна скупштина није извршила његову ранију одлуку којом се захтијева усаглашавање Закона о празницима Српске са Уставом БиХ - доприноси даљем дизању тензија и увођењу у нестабилност.

Коментаришући одлуку овог суда, Стевандић је оцијенио да Република Српска поступа демократски, правно регуларно и коректно.


"Очекујемо да Народна скупштина расправља о Закону о празницима када добије приједлог Владе, што је у складу са одлуком Уставног суда. Мораћемо и да одлучимо да све буде у складу са проведеним референдумом о Дану Републике јер изнад воље народа не постоји ниједна друга сила у Српској", поручио је Стевандић.

Он је одлуку Уставног суда БиХ упоредио са ситуацијом да неко некомпетентан нареди хирургу да оперише пацијента без оперативне припреме.

"Ми морамо да имамо реално вријеме за припрему и тек кад Влада Српске достави приједлог о коме ћемо да расправљамо, Народна скупштина може да расправља о Закону о празницима и доноси одлуке о којима би се поново могао да се оглашава Уставни суд", рекао је Ставандић.

О Закону о празницима, како је раније најавила премијер Српске Жељка Цвијановић, требало би да се расправља на сједници Народне скупштине 11. октобра.

Она је раније рекла да ће бити брисан став 1. у члану 5. Закона о празницима Републике Српске, чиме се уклања обавезност прославе Дана Републике за оне који се не могу идентификовати са тим празником.

Уставни суд БиХ утврдио је данас рјешењем да Народна скупштина Републике Српске није извршила његову одлуку од 26. новембра прошле године којом се захтијева усаглашавање Закона о празницима Републике Српске са Уставом БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана