Стевандић: Ни прва ни посљедња одлука Уставног суда БиХ која неће бити спроведена

Срна
Стевандић: Ни прва ни посљедња одлука Уставног суда БиХ која неће бити спроведена

Бањалука - Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је Срни да одлука Уставног суда БиХ, којом је као неоснована одбијена апелација Српске поднесена против пресуда Суда БиХ којима је наложено да војни објекат "Велики Жеп" у Хан Пијеску буде укњижен на БиХ, неће бити ни прва ни посљедња неспроведена одлука овог суда.

Стевандић је рекао да се оваквим одлукама покушава изазвати нова криза, да се Српска за нешто поново оптужи и да се нападају ствари које су најсветије.


"Ударају на Републику Српску - на име и презиме, рођендан и имовину - на ствари које су најсветије. Српска не може остати нијема", истакао је Стевандић.

Он је позвао Уставни суд БиХ да се прво позабави са свим раније неспроведеним одлукама у Федерацији БиХ.

У Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове /РУГИП/ Срни је данас речено да нема услова за спровођење пресуде Суда БиХ о упису имовине у Хан Пијеску.

Уставни суд БиХ одбио је као неосновану апелацију Републике Српске поднесену против пресуда Суда БиХ којима је наложено да војни објекат "Велики Жеп" у Хан Пијеску буде укњижен на БиХ.

Пресудама Суда БиХ које су донесене 2015. и 2016. године, Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове обавезана је да укњижи на БиХ објекат и земљиште површине 11.474 метра квадратна у Хан Пијеску, те да над њима буду избрисана сва права Републике Српске.

Правобранилаштво Републике Српске у апелацији коју је Уставни суд БиХ одбио 6. јула навело је да је пресудама Суда БиХ о имовини у Хан Пијеску прекршено право на правично суђење из Устава БиХ и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана