Стевандић: Неприхватљив концепт и кандидати Савеза за промјене

Срна
Стевандић: Неприхватљив концепт и кандидати Савеза за промјене

бањалука - Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић саопштио је данас да је за Уједињену Српску неприхватљив концепт Савеза за промјене на предстојећим изборима и њихови предложени кандидати за предсједника Републике Српске Вукота Говедарица и Младена Иванић за српског члана Предсједништва БиХ.

"Концепт Уједињене Српске и стратешки правци везани за будућност Републике Српске не могу да подрже кандидате Савеза за промјене, јер њихов концепт не говори о заштити субјективитета, суверенитета и уставно-правног положаја Републике Српске", рекао је Стевандић на конференцији за новинаре у Бањалуци.


Стевандић сматра да "концепт Савеза за промјене говори о куповању људи, посезању за функцијама у смислу њиховог подаништва и награђивање ресурсима за служење политици која је посвећена томе да Република Српска буде слабија".

"Концепт Савеза за промјене се темељи на ранијим искуствима када предсједник Републике Српске позове предсједника СДС-а на састанак, он се не одазове, а сутрадан се одазове Бакиру Изетбеговићу. Такав концепт не може да добије подршку грађана Републике Српске и ми се превасходно разликујемо од Савеза за промјене у концепту", каже Стевандић.

Коментаришући кандидатру Вукоте Говедарице за предсједника Републике Српске испред Савеза за промјене, Стевандић је рекао да је ово персонално рјешење "испод образовних, научних критеријума, лошег политичког бекграунда, избјегавања учешћа у стварању Републике Српске".

"Концепт Савеза за промјене је потпуна економска, национална и политичка катастрофа, јер субјективитет политичког пројекта тог Савеза се темељи на стварању афера и напетости у Српској и прављењу политичке атмосфере хајке, хаоса и подјела. Опстанак те политике би донио још четири године већих напетости и хаоса и губитка у Српској и БиХ", оцијенио је Стевандић.

Стевандић је рекао да жели да "честита Мићи Мићићу на избору за предсједника СДС-а крајем ове године када се заврше октобарски избори и када буде највећи крах СДС-а зато што је он једина особа која у СДС-у никад није изгубила изборе у регионалном смислу и граду којег води за разлику од Говедарице који је потпуно изгубио све изборе у Херцеговини".

Стевандић је рекао да ће се на сједници Главног одбора Уједињене Српске 3. марта у Требињу разматрати приједлог одлуке о подршци кандидату СНСД-а за српског члана Предсједништва БиХ Милораду Додику на предстојећим изборима.

"Додик би био најчвршћи представник интереса Републике Српске, јер тренутно има најмању подршку из ФБиХ", истакао је Стевандић.

Он је рекао да је познато да онај ко има највише подршке из федералних медија да тај има највећу подршку народа у Републици Српској и да онај ко је највише оспораван из Сарајева има највеће заслуге за суверенитет Бањалуке.

Предсједник Савјета за међународну сарадњу Уједињене Српске Валентина Кецман рекла је да ће Савјет понудити Влади Републике Српске да се оформи регистар дијаспоре са класификацијама у економске, културне, образовне, спортске и друге профиле.

"Регистар дијаспоре је потребан како би се лакше могла остварити комуникација са нашим драгоцјеним људима у дијаспори", закључила је Кецманова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана