Стевандић: Намјера опозиције да се поново покушају изазвати инциденти у парламенту

Срна
Стевандић: Намјера опозиције да се поново покушају изазвати инциденти у парламенту

Бањалука - Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је данас у Бањалуци да је у позадини недоласка опозиције на састанак код предсједника Републике Српске намјера да се на наредној сједници Народне скупштине Републике Српске поново покушају изазвати инциденти.

"Потез Савеза за промјене је директно испољавање политичких интереса СДА и бошњачких фактора који се залажу за укидање Републике Српске", рекао је Стевандић данас новинарима у Бањалуци.

Стевандић је рекао да је Савез за промјене јуче, отварајући нове сукобе и препуцавања и понижавајући оне који су дошли код предсједника Српске на састанак, представнике жена жртава рата, борачких организација, породица заробљених и погинулих, ветерана и свих осталих који се боре за статусна питања Српске, учинио тачно оно што одговара СДА и великобошњачким факторима.

"Њима овдје одговара нестабилност, политичка подјела, свађа, инциденти у Народној скупштини и то је у овом моменту једино што чува СДА и Изетбеговића од потпуног распада. То је сврха опстанка садашње коалиције на нивоу БиХ иако је она изгубила скупштинску већину", каже Стевандић.

Он додаје да је ријеч о интересној коалицији.

"Потврда за ово и за подилажење бошњачким факторима је и извјештај Министарства за безбједност БиХ који је у исти кош ставио Исламску државу и Равногорски покрет", рекао је Стевандић и додао да је СДС овим потврдио полтронство Бакиру Изетбеговићу и СДА.

Према његовим ријечима, Равногорски покрет у протеклом рату није био терористичка формација, него је био у оквиру Војске Републике Српске, док су претеча Исламске државе били управо они који су тим истим припадницима Војске Републике Српске одсијецали главе.

Он тврди да СДС и Савез за промјене, за рачун СДА, планираном блокадом парламента у уторак, 17. октобра, желе испровоцирати сукобе у Републици Српској јер, како тврди, знају да ће бити "избрисани" с политичког неба Републике Српске након избора.

Стевандић је додао да Савез за промјене треба да се извини удружењима из отаџбинског рата која су се одазвала јуче на састанак код предсједника Републике Српске Милорада Додика, те да ће се чекати још 10 дана на коначан став Савеза за промјене о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ.

"За 10 дана ћемо имати комплетан став, а за толико времена или дан, два послије очекујемо и посебну сједницу парламента на којој ћемо рећи - постигли смо политичко јединство, немамо унутрашњих трвења или ће бити као што је то данас, да једни граде јединство у Српској, одазивају се својим легитимним представницима, а други граде јединство са СДА и покушавају да сачувају позицију федералних партнера са којима су у власти у Савјету министара", закључио је Стевандић.

Уколико нема консензуса Стевандић сматра да референдум не треба да буде извор нових подјела и сукоба и да је рационално да он буде, не укинут, него одложен.

"Уколико су за реферндум и уколико су спремни да граде политичко јединство у Републици Српској, а не политичко јединство са СДА у Савјету министара, референдуим ће бити одржан, а њима ће бити понуђено да делегирају и они своје чланове у референдумску комисију", рекао је Стевандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана