Стевандић: Македонски сценарио могућ једино у Сарајеву

Танјуг
Стевандић: Македонски сценарио могућ једино у Сарајеву

Бањалука - Потпредсjедник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас да је "македонски сценарио" једино могућ у институцијама БиХ, а не у Републици Српској.


"У Републици Српској је све стабилно и нећемо дозволити да се хаос нестабилности из Парламентарне скупштине БиХ и институција из Сарајева пренесе у Бањалуку. Зато су то само пусте жеље", рекао је Стевандић реагујући на изјаву члана Главног одбора СДС-а Драгана Мектића да је за "македонски сценарио" у Републици Српској.

РТРС преноси да је Стевандић за Срну оцијенио да је етички непрофесионално и зачуђујуће да било који функционер који прима плату може да позове на сукобе било гдје у БиХ и у Републици Српској.

"''Македонски сценарио'' је једино могућ у Савјету министара БиХ. Једино се тамо не зна ко кога надгласава, ко је већина, ко је мањина и шта раде безбједносне и тужилачке службе. Једини хаос који вуче на ''македонски сценарио'' је тренутно у Савјету министара БиХ", рекао је Стевандић.

Министар безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић изјавио је данас, поводом "неког вида бунта који је опозиција исказала у Народној скупштини РС", да је за примјену "македонског сценарија у РС" пошто је у Македонији "побједила демократија", преноси Фена.

Наводи се да је Мектић поставио питање "зашто се у парламенту РС не расправља о ревизорском извјештају о стању буџета РС, не објављују усвојене скупштине одлуке и не одговара на посланичка питања, па ни осам до десет мјесеци".

"Опозиција је, када није имала други начин да скрене пажњу на ова питања, исказала неки вид бунта у Народној скупштини РС. Након тога почеле су оптужбе да је ријеч о пучу, ''македонском сценарију'' за који сам ја у РС", рекао је Мектић.

Он је упитао "по чему је споран ''македонски сценарио''".

"Ја сам за тај сценарио у РС...Ту је побједила демократија, на цивилизован и демократски начин успостављена нова влада и рјешавају се стратешка питања која су била у застоју", казао је Мектић на конференцији за новинаре.

Он је додао да "за сваки сценарио само да побједи демократија и у РС, да се ријеши питање њене изолације, криминала, незапослености и да народ не одлази са тих простора".

Предсједник РС Милорад Додик изјавио је у четвртак да "немири у Народној скупштини Републике Српске јесу на неки начин увод у македонски сценарио и то управо прије избора, да би власт превремено била повучена".

"Био је то покушај мањине да влада над већином, али ако се опозиција већ позива на закон онда морају да знају да већина одлучује", рекао Додик за РТРС.

Он је навео да су "из опозиције већ сви заборавили шта је првобитни узрок прекида рада Скупштине, а то је враћање на дневни ред Консолидованог ревизорског извештаја о извршењу буџета, који би требало да буде на наредном скупштинском засједању".

Додик је додао и да "полиција у сриједу није кршила професионалне кодексе деловања, и да је поступала према захтијевима предсједника Народне скупштине Недељка Чубриловића".

РТРС је навео да је "сједница Народне скупштине Републике Српске одржана упркос покушају опозиције да спречи њен рад, а усвојено је више законских предлога".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана