Stevančević osniva novu penzionersku stranku u RS

Vedrana Kulaga
Stevančević osniva novu penzionersku stranku u RS

Banjaluka - Raskol među političkim liderima najstarije populacije u Srpskoj izrodio je novu stranku, čije osnivanje kraju privodi nekadašnji predsjednik Partije ujedinjenih penzionera (PUP) Ilija Stevančević.

Penzionerska demokratska stranka je već odmakla u pripremama za registraciju, a osnivačka sjednica Skupštine zakazana je za četvrtak u Banjaluci.

Stevančević je 2015. godine podnio ostavku na mjesto predsjednika PUP-a. On je jedini poslanik u Narodnoj skupštini RS koji predstavlja penzionersku populaciju, a mandat je na opštim izborima 2014. godine izborio sa zajedničke liste SDS-a, PUP-a i SRS RS. Nedugo zatim došao je u centar zbivanja na političkoj sceni, kada je u jeku pregovora o formiranju vlasti izašao iz opozicionog bloka i podržao izbor Vlade RS i do danas djeluje kao samostalni poslanik, ali je bliži vlasti.

Formiranje nove partije je, prema Stevančevićevim riječima, u završnoj fazi.

- Ispunjeni su zakonski preduslovi za to, prikupljeno je nekoliko stotina potpisa podrške i izrađeni su statut, odluka o osnivanju i politička platforma. Osnivačka skupština biće održana u maloj sali Narodne skupštine RS. Poziv za osnivačku sjednicu Skupštine sam uputio svim partijama u RS pa ko dođe, dođe - rekao je Stevančević.

U svojim redovima očekuje dobar dio onih kojima je nekada bio partijski šef u PUP-u.

- Vlada veliko interesovanje. U 15 opština imamo formirane inicijativne odbore i sve ide kako treba. Ako sve bude išlo prema planu, stranka će biti registrovana do polovine marta - rekao je Stevančević.

Ključni razlog za osnivanje nove stranke, kako tvrdi, je razočarenje u sve političke partije, jer nisu u dovoljnoj mjeri iskazale brigu za penzionere, boračku populaciju, ali i mlade koji odlaze u sve većem broju.

- To smo prepoznali kao najveće probleme. Nećemo ćutjeti, ukazivaćemo na anomalije. Nećemo biti usmjereni samo na zaštitu prava penzionera već ćemo tražiti bolja rješenja za cijelu Srpsku - rekao je Stevančević, koji je potvrdio da će izaći na predstojeće opšte izbore, ali da još ne zna da li će u trku sami ili u koaliciji.

Njegov nasljednik na čelu PUP-a Ilija Vujičić, kojem je novi mandat povjeren na stranačkoj sjenici Skupštine krajem oktobra 2017. godine, kaže da je osnivanje nove penzionerske partije plod ličnog interesa.

- Kod Srba je uvijek bilo prodaje i kupovine. Srbi se prodaju, a jedan od njih je Stevančević. On je papak. Pošto je dobio silne pare, sada ih mora vratiti. On gleda lični interes, a mi još gledamo kako da popravimo što nam je on ostavio, jer je uništio partiju - rekao je Vujičić.

Pripreme u PUP-u

Ilija Vujičić kaže da PUP počinje pripreme za oktobarske izbore.

- Imamo 42 opštinska odbora. Imamo sve više žena, a računam da će doći i neko normalno vrijeme, jer nije normalno da najbrojnija populacija nema svojih predstavnika u političkom životu - rekao je Vujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana