Šteta 270 miliona KM, neminovna poskupljenja

Anita Janković-Rečević
Šteta 270 miliona KM, neminovna poskupljenja

Banjaluka - Suša koja već treći mjesec zadaje glavobolje poljoprivrednicima umanjila je biljnu proizvodnju u Srpskoj od 40 do 60 odsto, a u pojedinim područjima čak i do 80 procenata, dok je ukupna šteta procijenjena na oko 270 miliona KM.

Sumorne podatke iznio je u petak ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić dodavši da će obim biljne proizvodnje biti smanjen sa 1,6 miliona tona na 1,2 miliona tona.

- To će se negativno odraziti i na stočarsku proizvodnju i pripremu stočne hrane, a ovakvi parametri uticaće i na rast cijena - rekao je Mirjanić.

Podsjetio je da zbog ovakvog stanja u agraru Vlada sprovodi i preduzima niz mjera za ublažavanje štete. Jedna od njih je i da do kraja mjeseca bude isplaćena polovina ovogodišnjih podsticaja koji iznose 60 miliona KM. Agencija za agrarna plaćanja RS u petak je isplatila dodatnih 1,4 miliona KM podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ističu da u ponedjeljak slijedi nova uplata u skladu sa zaključkom Vlade RS o dinamici isplate podsticaja za ovu godinu do kraja avgusta.

Mirjanić je podsjetio da su poljoprivrednicima isplaćeni svi podsticaji za prošlu godinu i da je Vlada obezbijedila dodatnih deset miliona KM.

- Pet miliona će poslužiti za kapitalna ulaganja, odnosno navodnjavanje, a pet miliona za pomoć u jesenjoj sjetvi - rekao je Mirjanić i dodao da će u ovoj godini u agrarni sektor biti uloženo 185 miliona KM.

Vlada sa ministarstvom razrađuje set mjera koji se odnosi na poljoprivredu.

- To se odnosi na redovno izmirivanje obaveza na osnovu tekućih subvencija, a predložićemo i odluku kojom će zakupci i koncesionari za poljoprivredno zemljište biti oslobođeni polovine iznosa naknade u narednih godinu. U toku su i razgovori sa osiguravajućim društvima da isplate sve premije onima koji su osigurali proizvodnju - naveo je Mirjanić i dodao da će finansirati i troškove pojačanog ispitivanja uzoraka na mikotoksine.

Vlada RS će ponovo inicirati mjere za zaštitu domaće proizvodnje na osnovu zaključka donesenog na sjednici u četvrtak, koji će biti upućen Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

- Tražićemo da budu pravovremeno primijenjene neke od mjera poput ograničenja uvoza, uvođenja prelevmana, sezonskog ograničenja uvoza i slično - naveo je Mirjanić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da poljoprivrednici štetu u agraru procjenjuju na oko 300 miliona KM.

- Mi računamo i štetu koja će se pokazati sljedeće godine u stočarstvu jer će kao posljedica sadašnjeg stanja doći do smanjenja proizvodnje zbog lošijeg kvaliteta stočne hrane. Time će automatski biti manje mlijeka - rekao je Usorac.

Smatra da je Vlada uradila sve što je u njenoj moći da zaštiti poljoprivrednike.

- Naš cilj je da sačuvamo sadašnju proizvodnju kako ona ne bi propala. Vladi zamjeramo što nije insistirala na tome da se Savjet ministara BiH odrekne deset miliona dolara od klirinškog duga u korist poljoprivrede jer smo pretrpjeli štetu zbog izmjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU - kaže Usorac i ističe da bi poljoprivrednicima dobro došlo da sada bude uvedeno ograničenje uvoza kako bi uspjeli prodati bar dio onoga što uspiju proizvesti ove godine.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Sela Semberije Boško Radić naglašava da ima parcela na kojima neće biti ni započeta berba kukuruza jer ih je sunce spalilo.

- Svaka pomoć nam je dobro došla. Redovna isplata podsticaja nam je pomogla da se bar djelimično oporavimo - rekao je Radić i izrazio nadu da će i ostali planirani novac zaista biti usmjeren u sisteme za navodnjavanje jer bi to za poljoprivrednike bila prava stvar.

Reprogram obaveza

Stevo Mirjanić kaže da će Vlada sa Investiciono-razvojnom bankom (IRB) RS predložiti reprogram obaveza poljoprivrednih proizvođača za ovu godinu, te da će to tražiti i od komercijalnih banaka koje su plasirale sredstva za poljoprivredne subjekte.

- Ovih dana će biti prezentovan novi model finansiranja agrarnih potreba koji će biti zasnovan na tri moguća stuba - finansiranje putem podsticaja, sredstava IRB-a ili razvojne komponente Srpske i ostalih fondova i banaka - kaže Mirjanić.

Mjere Vlade RS

- isplaćeno 60 miliona KM za podsticaje iz 2016. godine

- do kraja avgusta uplata polovine ovogodišnjih podsticaja

- 5 miliona KM Vlada će obezbijediti za kapitalna ulaganja

- 5 miliona KM biće obezbijeđeno za pomoć u jesenjoj sjetvi

- iniciranje zaštite domaće proizvodnje i uvođenje ograničenja uvoza

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana