Штета 270 милиона КМ, неминовна поскупљења

Анита Јанковић-Речевић
Штета 270 милиона КМ, неминовна поскупљења

Бањалука - Суша која већ трећи мјесец задаје главобоље пољопривредницима умањила је биљну производњу у Српској од 40 до 60 одсто, а у појединим подручјима чак и до 80 процената, док је укупна штета процијењена на око 270 милиона КМ.

Суморне податке изнио је у петак министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић додавши да ће обим биљне производње бити смањен са 1,6 милиона тона на 1,2 милиона тона.

- То ће се негативно одразити и на сточарску производњу и припрему сточне хране, а овакви параметри утицаће и на раст цијена - рекао је Мирјанић.

Подсјетио је да због оваквог стања у аграру Влада спроводи и предузима низ мјера за ублажавање штете. Једна од њих је и да до краја мјесеца буде исплаћена половина овогодишњих подстицаја који износе 60 милиона КМ. Агенција за аграрна плаћања РС у петак је исплатила додатних 1,4 милиона КМ подстицаја за пољопривредну производњу. У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде истичу да у понедјељак слиједи нова уплата у складу са закључком Владе РС о динамици исплате подстицаја за ову годину до краја августа.

Мирјанић је подсјетио да су пољопривредницима исплаћени сви подстицаји за прошлу годину и да је Влада обезбиједила додатних десет милиона КМ.

- Пет милиона ће послужити за капитална улагања, односно наводњавање, а пет милиона за помоћ у јесењој сјетви - рекао је Мирјанић и додао да ће у овој години у аграрни сектор бити уложено 185 милиона КМ.

Влада са министарством разрађује сет мјера који се односи на пољопривреду.

- То се односи на редовно измиривање обавеза на основу текућих субвенција, а предложићемо и одлуку којом ће закупци и концесионари за пољопривредно земљиште бити ослобођени половине износа накнаде у наредних годину. У току су и разговори са осигуравајућим друштвима да исплате све премије онима који су осигурали производњу - навео је Мирјанић и додао да ће финансирати и трошкове појачаног испитивања узорака на микотоксине.

Влада РС ће поново иницирати мјере за заштиту домаће производње на основу закључка донесеног на сједници у четвртак, који ће бити упућен Министарству спољне трговине и економских односа БиХ.

- Тражићемо да буду правовремено примијењене неке од мјера попут ограничења увоза, увођења прелевмана, сезонског ограничења увоза и слично - навео је Мирјанић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац каже да пољопривредници штету у аграру процјењују на око 300 милиона КМ.

- Ми рачунамо и штету која ће се показати сљедеће године у сточарству јер ће као посљедица садашњег стања доћи до смањења производње због лошијег квалитета сточне хране. Тиме ће аутоматски бити мање млијека - рекао је Усорац.

Сматра да је Влада урадила све што је у њеној моћи да заштити пољопривреднике.

- Наш циљ је да сачувамо садашњу производњу како она не би пропала. Влади замјерамо што није инсистирала на томе да се Савјет министара БиХ одрекне десет милиона долара од клириншког дуга у корист пољопривреде јер смо претрпјели штету због измјена Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ - каже Усорац и истиче да би пољопривредницима добро дошло да сада буде уведено ограничење увоза како би успјели продати бар дио онога што успију произвести ове године.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача Села Семберије Бошко Радић наглашава да има парцела на којима неће бити ни започета берба кукуруза јер их је сунце спалило.

- Свака помоћ нам је добро дошла. Редовна исплата подстицаја нам је помогла да се бар дјелимично опоравимо - рекао је Радић и изразио наду да ће и остали планирани новац заиста бити усмјерен у системе за наводњавање јер би то за пољопривреднике била права ствар.

Репрограм обавеза

Стево Мирјанић каже да ће Влада са Инвестиционо-развојном банком (ИРБ) РС предложити репрограм обавеза пољопривредних произвођача за ову годину, те да ће то тражити и од комерцијалних банака које су пласирале средства за пољопривредне субјекте.

- Ових дана ће бити презентован нови модел финансирања аграрних потреба који ће бити заснован на три могућа стуба - финансирање путем подстицаја, средстава ИРБ-а или развојне компоненте Српске и осталих фондова и банака - каже Мирјанић.

Мјере Владе РС

- исплаћено 60 милиона КМ за подстицаје из 2016. године

- до краја августа уплата половине овогодишњих подстицаја

- 5 милиона КМ Влада ће обезбиједити за капитална улагања

- 5 милиона КМ биће обезбијеђено за помоћ у јесењој сјетви

- иницирање заштите домаће производње и увођење ограничења увоза

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана