Стефановић: Орићу нудимо више затвора

Дарко Момић
Стефановић: Орићу нудимо више затвора

Бањалука - Ратни командант тзв. Армије РБиХ у Сребреници Насер Орић не може легално и слободно да борави на територији Србије зато што је за њим расписана међународна потерница и био би ухапшен чим би крочио на територију Србије.

Ово је јуче изјавио потпредсједник Владе и министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић коментаришући фотографије које је Насер Орић прије два дана објавио на свом “Фејсбук” профилу, уз тврдњу да су направљене на врху Пашине равни на планини изнад Ваљева и у ресторану у Ужицу.

- Насер Орић није ушао у Републику Србију. За њим је расписана потерница и истог тренутка када би крочио на нашу територију био би ухапшен. Пошто то добро зна сигуран сам да он не долази ни на 50 километара од границе са Србијом, а камоли да прелази у нашу земљу, али пошто видим да Насер Орић чезне за туристичком понудом Србије, за њега имам посебну препоруку - да што пре види унутрашњост затвора у Сремској Митровици, Ваљеву, Пожаревцу или Нишу - рекао је Стефановић.

Он је казао да је очигледно да на фотографији коју је Орић објавио, наводно из ресторана у Ужицу, стоји посуђе традиционално источњачко, какво јесте уобичајено у Сарајеву, али не и у Ужицу.

- Посебно би било чудно да ресторани у Ужицу служе воду “олимпија”, коју јасно можете видети на фотографији, какву служе у сарајевским ресторанима, а какве нема на нашем тржишту - оцијенио је Стефановић.

За разлику од њега, бивши директор Полиције Републике Српске Драгомир Андан сматра да постоји сасвим реална могућност да су фотографије које је Орић објавио на “Фејсбуку” вјеродостојне.

Андан каже да Насер Орић без знања Безбједносно-информативне агенције (БИА) није могао да уђе у Србију ни легално, ни илегално, истичући да је могуће да “Орић поново ради за БИА”.

- Ја сам прије неколико мјесеци јавно у емисији “Ћирилица” изнио тврдњу да Насер Орић ради за српску службу државне безбједности. Он то никада није демантовао, али сам зато ја добио бројне пријетње које сам пријавио МУП-у РС и након што сам дао изјаву, министар Драган Лукач је наложио да се уради процјена моје безбједности када се налазим на територији РС - каже Андан.

Бивши директор Полиције РС каже да је Орић објављивањем селфија са планине изнад Ваљева гурнуо прст у око Тужилаштву за ратне злочине Србије и цјелокупној српској јавности послао поруку да може да ради шта хоће, јер се након што су га Хашки трибунал и Суд БиХ правоснажно ослободили оптужби за злочине над подрињским Србима не плаши више никаквих оптужби.

- Пошто без знања БИА никако није могао да уђе и борави у Србији, то значи или да селфији нису направљени изнад Ваљева, односно да није ни био у Србији или да је под заштитом БИА, па је осокољен тиме намјерно поставио фотографије, да пошаље поруку да се не плаши, јер има моћног заштитника – казао је Андан.

Потјерница

 

Тужилаштво за ратне злочине Србије у фебруару 2014. године расписало је међународне потјернице за ратним командантом Сребренице Насером Орићем због сумње да је 1992. године починио ратни злочин над српским становништвом у селу Залазје у Доњим Поточарима код Сребренице.

Орић је по тој потјерници у јуну 2015. године био ухапшен у Швајцарској и задржан у екстрадиционом притвору, али је пуштен након што је одбијен захтјев Србије за његово изручење и он је испоручен БиХ. Суд БиХ је у мају прошле године поништио првостепену ослобађајућу пресуду Орићу, али му је 30. новембра изречена правоснажна ослобађајућа пресуда за злочине над српским војницима и цивилима у Подрињу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана