Штедња отргла радио Србац из понора

Дејан Јовичић
Штедња отргла радио Србац из понора

Србац - Радио Србац, једна од најстаријих радио-станица у БиХ, до прије неколико мјесеци био је на корак од гашења, а захваљујући пожртвовању радника и подршци актуелне општинске власти нова година ће бити дочекана са позитивним финансијским резултатом.

Директор Радио Српца Љиљана Кошчица каже да је 2013. године учињена велика неправда према овој медијској кући када им је тадашња власт смањила годишњи буџет са 100.000 на 75.000 КМ.

- Убрзо након тога смо дошли на ивицу понора јер нисмо имали новца за исплату плата, које смо добијали једном у три мјесеца, а доприносе нисмо уплаћивали пуних 46 мјесеци, тако да скоро четири године нисмо могли отићи код љекара јер нисмо имали овјерену књижицу. Плашили смо се да ћемо остати на улици, али смо некако издржали, због чега сам поносна на себе и своје колеге - рекла је Кошчица.

Она је преузела дужност директора у фебруару ове године, а до тада је обављала посао главног и одговорног уредника и новинара. Истиче да и данас мора паралелно обављати ове послове, јер немају довољно новца да ангажују нове раднике.

- Најбитније од свега је да је нова власт показала разумијевање за тешку ситуацију у коју смо доспјели па је успостављена редовност у исплати плата, које добијамо мјесец за мјесецом, иако из протеклог периода имамо чак девет заосталих личних примања. Недавно нам је ребалансом буџета повећан грант са 75.000 на 85.000 КМ, тако да очекујемо да ћемо годину завршити позитивно, што нам враћа наду у боље дане - истиче Кошчица.

Србачки парламент је ову медијску кућу, која постоји већ 42 године, подржао давањем зеленог свјетла за репрограм са Пореском управом РС на заостали дуг за доприносе у износу од 70.000 КМ.

- Ушли смо у овај репрограм на период од 60 мјесеци и редовно исплаћујемо своје обавезе, а потписали смо и репрограм са "Електродистрибуцијом" за дуговања за електричну енергију. Чак смо жртвовали и исплату топлог оброка за раднике, које нисмо добили скоро двије године, како бисмо имали више средстава за исплату репрограма - каже Кошчица.

Она подсјећа да Радио Србац има дугорочну дозволу за рад од Регулаторне агенције за комуникације која истиче 31. децембра 2019. године, због чега је од приоритетног значаја да буде обезбијеђена финансијска одрживост.

- Плашили смо се да бисмо могли изгубити дозволу, добијали смо чак и опомене од Регулаторне агенције за неке неисплаћене обавезе, али је сада ситуација драстично боља и са великим оптимизмом гледамо на наредни период. Трудићемо се да уз помоћ локалне управе покушамо да обновимо студијску опрему и уведемо иновације у програмску шему које ће привући слушаоце и повећати приход од маркетинга - нагласила је Кошчица.

Громобран

У Радио Српцу активно раде на постављању новог громобрана како би спријечили кварове усљед удара грома, због чега је прије неколико година страдала скупоцјена миксета, што је додатно отежало финансијску ситуацију у предузећу.

У том погледу стигла им је подршка од фирми "Тексопром" и "Систем екологика" из Српца које су помогле у набавци громобрана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана