Штедишама олакшан пут до новца у Србији

Маријана Миљић
Штедишама олакшан пут до новца у Србији

Бањалука - Девизним штедишама који су имали новац у филијалама банака из Србије продужен је рок за пријаву потраживања до 23. фебруара 2019. године, а као доказ да су имали депозите моћи ће умјесто штедних књижица доставити картицу девизног рачуна.

Министарство финансија Србије објавило је да су усвојене измјене Закона о регулисању јавног дуга Србије на основу којих је продужен рок за пријаву потраживања са 23. фебруара 2018. за још годину.

- На тај начин омогућено је грађанима да благовремено обезбиједе сву документацију за пријаву потраживања. Ријеч је о потврдама да штедише нису оствариле право на основу девизне штедње и да је до застоја дошло из разлога што поједине бивше републике СФР Југославије нису окончале активности надлежних органа у вези са издавањем ових потврда -  навело је Министарство финансија Србије.

Стара девизна штедња грађанима бивше Југославије биће исплаћена путем обвезница у десет полугодишњих рата. Према ранијем приједлогу, прва рата требало би да буде исплаћена 31. августа идуће, а посљедња 28. фебруара 2023. године. Међутим, у Министарству финансија Србије појашњавају да је због помјерања рока за пријаву потраживања одгођена и исплата обвезница и рок њиховог доспијећа за годину.

Осим рокова измијењена су и документа која могу послужити као доказ за посједовање штедње која је остала заробљена у филијалама српских банака у БиХ.

- Као доказ о посједовању старе девизне штедње признаћемо и картицу девизног рачуна. Такође, потврду могу издати овлашћене финансијске институције бивших република СФР Југославије, односно депозитне финансијске институције, агенције за приватизацију, банке и друге финансијске институције - навели су у Министарству финансија Србије.

Предсједник Управног одбора Удружења за заштиту девизних штедиша у БиХ Амила Омерсофтић казала је да још нису упознати са новинама.

- Добро је да је продужен рок јер је свега десет одсто власника девизних рачуна Инвест банке пријавило потраживања у Србији. Не знамо да ли је разлог то што је БиХ касно донијела одлуку о издавању потврда које Србија тражи или је разлог што су поједине штедише изгубиле књижицу јер без ње до сада нису могли аплицирати. Нисмо упознати са свим новинама и провјерићемо о чему је ријеч - казала је Омерсофтићева.

Само у Инвест банци остало је заробљено 310 милиона евра, а у тај износ урачуната је и камата. Грађани БиХ имали су депозите и у Југословенској инвестицијско-кредитној банци и Привредној банци Београд.

Пресуда

Доношењем Закона о регулисању јавног дуга у Србији створена је могућност за исплату новца на основу одлуке Европског суда за људска права која је донесена у јулу 2014. године. Том одлуком Србији је наложено да од августа 2018. године почне исплату штедишама на простору цијеле бивше Југославије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана