Став БиХ по питању Косова биће исти као и став Србије

Агенције
Став БиХ по питању Косова биће исти као и став Србије

Београд - Босна и Херцеговина ће у вези питања Косова и Метохије имати исти став као и Србија, све док Србија не заузме другачији став, договорено је данас на састанку председниска Србије са члановима Председништва БиХ.

Предсједник Србије Александар Вучић је то рекао на конференцији за новинаре и објаснио да је то став Председништва БиХ и истакао да није у питању само став српског члана тог тијела.

Економски одлични, да унапредимо политичке однос

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је са државним врхом Предсједништва БиХ разговарао данас о унапређењу односа, посебно политичких, те како убудуће да се избегавају ситуације које би могле донети проблеме једној или другој земљи.

Економски односи Србије и Босне и Херцеговине значајно су изнад нивоа наших политичких односа, за које не бих рекао да су лоши, рекао је Вучић на конференцији за новинаре након састанка с члановима Предсједништва БиХ.

БиХ један од најзначајнијих трговинских партнера СР

Спољнотрговинска размјена између Србије и Босне и Херцеговине у првих десет мјесеци је 1,424 милијарде евра, и та размјена сваке године расте за 200 милиона евра, изјавио је Вучић.

То, како је рекао, сврстава БиХ на место једног од најважнијих трговинских спољнотрговинских партнера Србије, као и обрнуто.

Србији важне хидроелектране унутар наше границе

Србија је Босни и Херцеговини понудила предлог рјешења границе у виду нон-пејпера, по којем би Србија добила ХЕ „Зворник“ и ХЕ „Бајина Башта“ у целини на територији Србије, рекао је Вучић новинарима.

Он је, на заједничкој прес конференцији у Београду, пренио да су представници Предсједништва БиХ имали другачији предлог, у виду статуса тих електрана, али ће се о томе још разговарати.

Начелни договор о граници

Србија и БиХ су се начелно договориле о моделу рјешавања питања границе између двије земље, а Србија је изнијела компромисне приједлоге у виду „нон пејпера“, рекли су данас у Београду предсједник Србије Александар Вучић и предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић.

Након састанка са члановима Предсједништва БиХ Драганом Човићем, Младеном Иванићем и Бакиром Изетбеговићем, Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је приједлог да граница иде административном линијом, а да Србија има право међународне правне службености на 99 година.

Што се тиче општина Прибој и Рудо, ишло би се, каже Вучић, на размјену територија.

Он је појаснио да није дошло до коначног договора на данашњем састанку.

Вучић је рекао да је у вези са изградњом брзог пута Сарајево - Београд прихваћен став Предсједништва БиХ, које још није донијело коначну одлуку, али је ближе рјешењу да он иде преко Бијељине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана