Statut Šuma Srpske nije u saglasnosti sa Ustavom

Srna
Statut Šuma Srpske nije u saglasnosti sa Ustavom

Banjaluka - Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je danas da Statut Javnog preduzeća "Šume Republike Srpske", koji je donijela Vlada Srpske u funkciji Skupštine akcionara te kompanije, nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske.

Utvrđena neustavnost ogleda se u činjenici da osporeni normativni akt nije objavljen u "Službenom glasniku Republike Srpske" kako bi se učinio dostupnim i protokom propisanog vremana stupio na pravnu snagu, saopšteno je iz Ustavnog suda Republike Srpske.


Imajući u vidu da Statut nije mogao postati dio pravnog poretka zbog neobjavljivanja, koje je sastavni dio materijalizacije pravnog akta, kao elemenat njegove forme, Ustavni sud je ocijenio da taj dokument nije saglasan sa Ustavom.

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da odluka o vodovodu i kanalizaciji opštine Gradiška nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o komunalnim djelatnostima.

U saopštenju se navodi da se utvrđena neustavnost i nezakonitost osporenog akta ogleda u tome što njegov donosilac nije izvršio zakonsku obavezu da ga uskladi sa važećim Zakonom o komunalnim djelatnostima, što povlači ne samo njegovu nezakonitost, već i neustavnost.

Ustavni sud Republike Srpske nije prihvatio inicijative za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti više normativnih akata, budući da nije utvrdio njihovu nesaglasnost sa Ustavom i zakonima Republike Srpske.

Sud nije utvrdio neustavnost pojedinih odredaba Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, kao i neustavnost i nezakonitost drugih pravnih akata, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana