Статут Шума Српске није у сагласности са Уставом

Срна
Статут Шума Српске није у сагласности са Уставом

Бањалука - Уставни суд Републике Српске утврдио је данас да Статут Јавног предузећа "Шуме Републике Српске", који је донијела Влада Српске у функцији Скупштине акционара те компаније, није у сагласности са Уставом Републике Српске.

Утврђена неуставност огледа се у чињеници да оспорени нормативни акт није објављен у "Службеном гласнику Републике Српске" како би се учинио доступним и протоком прописаног времана ступио на правну снагу, саопштено је из Уставног суда Републике Српске.


Имајући у виду да Статут није могао постати дио правног поретка због необјављивања, које је саставни дио материјализације правног акта, као елеменат његове форме, Уставни суд је оцијенио да тај документ није сагласан са Уставом.

Уставни суд Републике Српске утврдио је да одлука о водоводу и канализацији општине Градишка није у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о комуналним дјелатностима.

У саопштењу се наводи да се утврђена неуставност и незаконитост оспореног акта огледа у томе што његов доносилац није извршио законску обавезу да га усклади са важећим Законом о комуналним дјелатностима, што повлачи не само његову незаконитост, већ и неуставност.

Уставни суд Републике Српске није прихватио иницијативе за покретање поступка за оцјењивање уставности и законитости више нормативних аката, будући да није утврдио њихову несагласност са Уставом и законима Републике Српске.

Суд није утврдио неуставност појединих одредаба Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, као и неуставност и незаконитост других правних аката, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана