Status ICMP-a skinut sa dnevnog reda Doma naroda

G. M.
Status ICMP-a skinut sa dnevnog reda Doma naroda

Banjaluka - Rukovodstvo Doma naroda Parlamenta BiH skinulo je s dnevnog reda posljednje sjednice glasanje o ratifikaciji sporazuma o statusu Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) nakon što je iz Kluba srpskih delegata najavljeno da će svi glasati protiv.

To je probudilo sumnje da je na djelu pokušaj da bude spriječena blokada ratifikacije sporazuma. Od članova kolegijuma Doma naroda koji čine Ognjen Tadić iz SDS-a, Bariša Čolak iz HDZ-a BiH i Safet Softić iz SDA, nismo uspjeli saznati razloge skidanja sporazuma sa dnevnog reda. RS se protivi ratifikovanju tog sporazuma jer bi ICMP time dobio diplomatski imunitet i amnestiju od odgovornosti za diskriminišući odnos prema srpskim žrtvama u procesu traženja nestalih u BiH. Predstavnički dom podržao je ranije ratifikaciju, ali bi ona bila spriječena ako bi svih pet delegata srpskog naroda u Domu naroda glasalo protiv.

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba srpskog naroda Dragutin Rodić kaže da je rukovodstvo Doma naroda iznenada i u posljednji čas skinulo ovu tačku dnevnog reda.

- Mislim da bi svih pet članova Kluba srpskog naroda glasalo protiv, pa je procjena bila da to ne treba da ide na sjednicu. Ta tema mora biti na dnevnom redu sljedeće sjednice Doma naroda - kaže Rodić.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da je tačka dnevnog reda povučena samo da ta odluka ne bi bila blokirana.

- Apelujem na srpske predstavnike u Domu naroda da ostanu jedinstveni i ne podlegnu pritiscima ICMP-a. ICMP je bio potpuno pristrastan prema Bošnjacima, zbog čega ne zaslužuje ratifikovanje sporazuma - rekao je Kojić.

Negativno mišljenje o tom sporazumu usvojio je i Odbor za boračko-invalidsku zaštitu Narodne skupštine RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana