Stari signal gasi televizije

Željka Domazet
Stari signal gasi televizije

Sarajevo - BiH će biti jedina zemlja u Evropi koja neće ispoštovati rok sa analognog na digitalni sistem emitovanja, koji ističe 17. juna i zbog čega će doći do gašenja nekih televizijskih kuća.

Poručeno je sa jučerašnje sjednice Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta BiH koja je usvojila zaključak da Savjet ministara, Ministarstvo komunikacija i transporta i Regulatorna agencije za komunikacije (RAK) BiH dođu do rješenja koja će učiniti što manjom štetu zbog toga što BiH nije na vrijeme završila postupak digitalizacije.

- Zbog činjenice da nije urađena digitalizacija i da će rok biti probijen doći će do gašenja nekih televizijskih kuća. Neki servisi će morati prekinuti emitovanje i to ne samo javni servisi nego i komercijalne televizije. Vjerovatno će uslijediti diplomatske note i neke zemlje će nas tužiti da ometamo njihove stanice sa našim analognim signalom. RAK će morati izdati zabranu emitovanja tim stanicama koje su na toj frekvenciji koja ometa. Oko 80 odsto emitera neće moći ostati na frekvencijama na kojima se nalaze - rekao je ministar komunikacija i transporta BiH Slavko Matanović.

Istakao je da ministarstvo intenzivno radi na prevazilaženju problema koji su doveli do zastoja u procesu digitalizacije i smanjenju štete koja će nastati zbog kašnjenja.

- Osnovni problem zbog kojeg je došlo do zastoja je to što oprema koja je predviđena za tehnički dio projekta digitalizacije nije u cjelosti montirana. Oprema je instalisana na području FBiH, dok RTRS nije preuzeo svoj dio opreme - rekao je Matanović.

RTRS nije instalisao opremu, jer nije utvrđeno čije je ona vlasništvo i činjenice da brojna pitanja nisu regulisana zakonom.

- Ministarstvo nam nije dalo ugovor na uvid, kao ni specifikaciju opreme, ni tehničku dokumentaciju na osnovu koje treba da izvršimo njen prijem - rekao je član Upravnog odbora RTRS-a Slobodan Bošković.

Matanović kaže da se radi na iznalaženju mogućnosti kako da se ta oprema na zakonit način preda RTRS-u da bi se pristupilo njenom montiranju i da bi što prije bio otkočen proces digitalizacije.

- Mislim da postoje izgledi da se to uradi. Treba izmijeniti pristup prilikom ugovaranja predaje opreme javnim servisima, odnosno predati je javnim RTV servisima u trajno vlasništvo - kazao je Matanović.

Sadašnji stav je da ta oprema bude data javnim RTV servisima na korišćenje, upravljanje i održavanje.

- Međutim, treba imati u vidu da je to samo hardver, a RAK izdaje dozvole. Dozvole, patenti i licence mogu imati daleko veću težinu nego hardver. RAK je taj koji drži ključeve u svojim rukama, jer je on taj koji će izdavati dozvole - istakao je Matanović.

Predsjedavajući Savjeta RAK-a Plamenko Čustović je podsjetio da je BiH obavezu prelaska na digitalni signal preuzela na osnovu međunarodnog ugovora i istakao da je Savjet RAK-a, na sjednici održanoj u aprilu u Banjaluci, usvojio više zaključaka koji treba da pomognu ostvarivanju pomaka u realizaciji ovog važnog projekta.

Komisija je usvojila zaključak kojim se od Savjeta ministara traži da što prije obavi sveobuhvatnu analizu kada je riječ o naplati RTV takse i da predloži mjere za prevazilaženje evidentnih problema. Predsjedavajući Upravnog odbora BHRT-a Esad Gotovuša upoznao je članove Komisije s tim da je Odbor sistema javnih RTV servisa BiH donio odluku da se RTV taksa do kraja ove godine nastavi naplaćivati putem računa za fiksni telefon, a da se potom pređe na naplatu putem računa za struju. Podsjetio je da je samo u prva četiri mjeseca ove godine gubitak po osnovu nenaplaćene RTV takse iznosio 1,2 miliona, a da u prethodnim godinama on iznosi desetine miliona KM.

Poslanik SNSD-a Staša Košarac konstatovao je da BiH ima Zakon o javnom RTV sistemu, ali da se on ne primjenjuje i zatražio da se, tragom rasprava koje se s tim u vezi vode, do kraja godine pokuša iznaći rješenje. Član Komisije Nikola Lovrinović iz HDZ-a BiH izrazio je sumnju da će novi model naplate RTV takse biti efikasniji.

Telefonske usluge

Komisija za saobraćaj i komunikacije podržala je inicijativu poslanika SDS-a Mladena Bosića da Predstavnički dom Parlamenta BiH razmotri informaciju RAK-a o cijenama usluga mobilnih operatera u BiH.  U obrazloženju inicijative Bosić ističe da je već duže primjetno da građani BiH plaćaju mnogo skuplje usluge korišćenja mobilne telefonije od susjednih i zemalja EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana