Стари сигнал гаси телевизије

Жељка Домазет
Стари сигнал гаси телевизије

Сарајево - БиХ ће бити једина земља у Европи која неће испоштовати рок са аналогног на дигитални систем емитовања, који истиче 17. јуна и због чега ће доћи до гашења неких телевизијских кућа.

Поручено је са јучерашње сједнице Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламента БиХ која је усвојила закључак да Савјет министара, Министарство комуникација и транспорта и Регулаторна агенције за комуникације (РАК) БиХ дођу до рјешења која ће учинити што мањом штету због тога што БиХ није на вријеме завршила поступак дигитализације.

- Због чињенице да није урађена дигитализација и да ће рок бити пробијен доћи ће до гашења неких телевизијских кућа. Неки сервиси ће морати прекинути емитовање и то не само јавни сервиси него и комерцијалне телевизије. Вјероватно ће услиједити дипломатске ноте и неке земље ће нас тужити да ометамо њихове станице са нашим аналогним сигналом. РАК ће морати издати забрану емитовања тим станицама које су на тој фреквенцији која омета. Око 80 одсто емитера неће моћи остати на фреквенцијама на којима се налазе - рекао је министар комуникација и транспорта БиХ Славко Матановић.

Истакао је да министарство интензивно ради на превазилажењу проблема који су довели до застоја у процесу дигитализације и смањењу штете која ће настати због кашњења.

- Основни проблем због којег је дошло до застоја је то што опрема која је предвиђена за технички дио пројекта дигитализације није у цјелости монтирана. Опрема је инсталисана на подручју ФБиХ, док РТРС није преузео свој дио опреме - рекао је Матановић.

РТРС није инсталисао опрему, јер није утврђено чије је она власништво и чињенице да бројна питања нису регулисана законом.

- Министарство нам није дало уговор на увид, као ни спецификацију опреме, ни техничку документацију на основу које треба да извршимо њен пријем - рекао је члан Управног одбора РТРС-а Слободан Бошковић.

Матановић каже да се ради на изналажењу могућности како да се та опрема на законит начин преда РТРС-у да би се приступило њеном монтирању и да би што прије био откочен процес дигитализације.

- Мислим да постоје изгледи да се то уради. Треба измијенити приступ приликом уговарања предаје опреме јавним сервисима, односно предати је јавним РТВ сервисима у трајно власништво - казао је Матановић.

Садашњи став је да та опрема буде дата јавним РТВ сервисима на коришћење, управљање и одржавање.

- Међутим, треба имати у виду да је то само хардвер, а РАК издаје дозволе. Дозволе, патенти и лиценце могу имати далеко већу тежину него хардвер. РАК је тај који држи кључеве у својим рукама, јер је он тај који ће издавати дозволе - истакао је Матановић.

Предсједавајући Савјета РАК-а Пламенко Чустовић је подсјетио да је БиХ обавезу преласка на дигитални сигнал преузела на основу међународног уговора и истакао да је Савјет РАК-а, на сједници одржаној у априлу у Бањалуци, усвојио више закључака који треба да помогну остваривању помака у реализацији овог важног пројекта.

Комисија је усвојила закључак којим се од Савјета министара тражи да што прије обави свеобухватну анализу када је ријеч о наплати РТВ таксе и да предложи мјере за превазилажење евидентних проблема. Предсједавајући Управног одбора БХРТ-а Есад Готовуша упознао је чланове Комисије с тим да је Одбор система јавних РТВ сервиса БиХ донио одлуку да се РТВ такса до краја ове године настави наплаћивати путем рачуна за фиксни телефон, а да се потом пређе на наплату путем рачуна за струју. Подсјетио је да је само у прва четири мјесеца ове године губитак по основу ненаплаћене РТВ таксе износио 1,2 милиона, а да у претходним годинама он износи десетине милиона КМ.

Посланик СНСД-а Сташа Кошарац констатовао је да БиХ има Закон о јавном РТВ систему, али да се он не примјењује и затражио да се, трагом расправа које се с тим у вези воде, до краја године покуша изнаћи рјешење. Члан Комисије Никола Ловриновић из ХДЗ-а БиХ изразио је сумњу да ће нови модел наплате РТВ таксе бити ефикаснији.

Телефонске услуге

Комисија за саобраћај и комуникације подржала је иницијативу посланика СДС-а Младена Босића да Представнички дом Парламента БиХ размотри информацију РАК-а о цијенама услуга мобилних оператера у БиХ.  У образложењу иницијативе Босић истиче да је већ дуже примјетно да грађани БиХ плаћају много скупље услуге коришћења мобилне телефоније од сусједних и земаља ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана